Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

10 tény Jurij Gagarinról

2019. március 13. 08:23 Múlt-kor

A Földre visszaérkező Gagarin egy csapásra nemzetközi híresség, hős lett. A Szovjetunióban rendezett ünnepségek nagysága a második világháborút lezáró győzelmi parádékkal vetekedett.

1. Az első ember az világűrben Jurij Gagarin volt, aki kevesebb, mint másfél órát töltött Föld körüli pályán. Gagarin 27 éves volt, amikor teljesítette történelmi küldetését, amely a kilövéstől számítva a földet érésig 108 percig tartott.

2. A start napján, 1961. április 12-én Szergej Koroljov főmérnök rendkívül feszült volt és mellkasi fájdalmakra panaszkodott. Rosszullétének oka érthető volt, hiszen a fellövés napjáig 24 szovjet indításból 12 kudarccal végződött.

3. Személyes képességei mellett Gagarin magassága is fontos tényező volt a pilóták kiválasztásánál. Gagarin 157 centiméteres magassága a Vosztok űrhajó kicsiny pilótafülkéjét tekintve ideális volt.

4. A Vosztok űrhajó nem igényelt nagy tapasztalatokkal bíró pilótát, mert szinte teljesen automatikusan üzemelt. Vészhelyzet esetén Gagarin egy biztonsági kód segítségével kézi vezérlésre válthatott.

5. Mielőtt a csillagok közé repült, Gagarin egy búcsúlevelet írt feleségének, amelyet az asszony csak hét évvel később, Gagarin tragikus balesete után kapott kézhez.

6. Az űrből visszatérő Gagarin nem landolva, hanem ejtőernyővel ért földet. A Vosztokkal ugyanis nem lehetett leszállni.

7. A Földre visszaérkező Gagarin egy csapásra nemzetközi híresség, hős lett. A Szovjetunióban rendezett ünnepségek nagysága a második világháborút lezáró győzelmi parádékkal vetekedett.

8. „Az első ember az űrben” nemzeti kinccsé vált a Szovjetunióban. Gagarinra úgy vigyáztak, mint a hímes tojásra, és eléggé ironikus módon a pilóta kezdetben nem is repülhetett.

9. A jövőbeli űrmissziókat tekintve, Gagarinnak meg kellett elégednie a tartalékpilóta szerepével. Emellett egy újrahasznosítható űrhajó kifejlesztésén dolgozott.

10. Minden elővigyázatosság ellenére a világ első űrhajósa egy MIG-15-ös vadászrepülőgéppel végzett, egyszerű gyakorlórepülésen vesztette életét 1968-ban. A Gagarin űrrepülése óta eltelt évtizedekben több mint 560-an jártak a csillagok között.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 tény Jurij Gagarinról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra