Múlt-kor.hu

10 tény az aztékokról

2014. december 10. 08:30

1. Az aztékok törzse az amerikai kontinens egyik legkiterjedtebb bennszülött civilizációját hozta létre a 14-15. században, mely a Mexikói-fennsíkra, a mai Mexikó középső és délebbi részére, illetve a Mexikói-öböl és a Csendes-óceán közötti területre terjedt ki.

2. Az azték társadalom legalján a rabszolgák álltak. Helyzetük különlegesség mutatja, hogy saját rabszolgáik lehettek, pénzen megválthatták szabadságukat, s ha megszöktek, csak gazdáik, vagy azok rokonai keríthették kézre őket.

3. Az aztékoknál bevett szokás volt a poligámia, ám a férfiak hivatalosan csak az első, ún. főfeleségükkel kötöttek házasságot. A házasságtörésért halálbüntetés járt.

4. Az aztékok elhunyt őseiket házuk alá, vagy a köré temették el. A magas rangú aztékokat elhamvasztották, s néha az elhunyt kutyáját is feláldozták, hogy elkísérje gazdáját a túlvilágra.

5. Az aztékok magukat mexikáknak nevezték - innen ered a mai Mexikó neve is -, a törzs tagjait a nyugatiak kezdték aztékoknak hívni, utalva előző hazájukra, Aztlánra.

6. Az aztékok ismerték a csapatsportokat, kedvenc labdajátékuk az Ullamaliztli volt. Ebben a gumilabdát egy kisméretű, falra szerelt kőkarikán kellett átjuttatni, a játékosok csak fejjel, térddel, könyökkel és csípőjükkel érhettek a játékszerhez.

7. Az aztékok kötelező iskolai oktatást vezettek be. A nemes családok fiait a Calmecacban ("házak sora") 10 éves koruktól készítettek fel arra, hogy idővel betölthessék Tenochtitlán vezetői posztjait, vagy a hadsereget irányítsák.

8. A törzs életében fontos helyet foglalt el a véráldozat. Egyes becslések szerint évente 20 ezer embert áldoztak fel ünnepeik alkalmával.

9. Az aztékok nyelve a navatl volt, történelmi emlékeiket, illetve az adóösszeírásokat papírra vagy szarvasbőrre jegyezték fel. Az íráshoz faszenet használtak.

10. Több forrás is egybehangzóan állítja, hogy az aztékok előszeretettel fogyasztottak emberhúst. Az Azték Birodalom meghódítója, Hernán Cortés egyik levelében például megemlíti, hogy egy katonája látta, amint egy bennszülött gyermeket sütött meg reggelire.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 tény az aztékokról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra