10 tény a pizzáról
2020. február 19. 09:59 Múlt-kor
Az első igazi pizzéria Nápolyban nyílt meg 1830-ban. Mindaddig utcai árusok kínálták a járókelőknek a fejükön egyensúlyozott bádogdobozban melegen tartott pizzájukat.
1. Már az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is fogyasztottak a pizza ősének tekinthető, olajjal és fűszernövényekkel ízesített lapos kenyeret.
2. A pizza szó egy 997-ben a nyugat-olaszországi Gaetában keletkezett iratban fordul elő először. A latin szöveg szerint egy malomtulajdonosnak karácsonykor és húsvétkor pizzákat is be kellett szolgáltatnia a terület püspökének.
3. A paradicsom csak a 18. századtól vált a pizzák jellegzetes alapanyagává, mert bár a növény már az 1500-as években megjelent Itáliában, sokáig mérgezőnek tartották.
4. Az első igazi pizzéria Nápolyban nyílt meg 1830-ban. Mindaddig utcai árusok kínálták a járókelőknek a fejükön egyensúlyozott bádogdobozban melegen tartott pizzájukat.
5. A pizzériák gyakran hiteleztek szegény törzsvendégeiknek, akik akár nyolc nappal később is fizethettek. Ez volt az ún. pizza a otto (pizza nyolc napra) fizetési rendszer.
6. Az olasz nemzeti színekben pompázó margherita pizzát a legenda szerint Margit olasz királyné 1890-es nápolyi látogatásának tiszteletére alkotta meg egy helyi pék, Raffaele Esposito. Valószínűbb azonban, hogy e pizzafajta ekkor már évtizedek óta ismert volt.
7. Az Egyesült Államok első engedéllyel működő pizzériája, az olasz bevándorlók által alapított Lombardi’s 1905-ben nyílt meg New Yorkban, a Spring Streeten.
8. Az addig főként olasz emigránsok által fogyasztott pizza a második világháború után Olaszországból hazatérő katonáknak köszönhetően vált az amerikaiak egyik kedvenc ételévé.
9. A pizza Olaszországban az 1940-es évekig elsősorban csak Nápolyban és környékén volt közkedvelt étel, széles körben csak az amerikai „pizza-boom” hatására kezdték el fogyasztani.
10. Vastag tésztájú pizzát elsőként egy korábbi egyetemi amerikaifutball-sztár és egy második világháborús veterán chicagói éttermében sütöttek 1943-ban.