Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

10 tény a gallipoli csatáról

2015. április 20. 08:25

<

1. A gallipoli csata, amelynek során az antant célja az Oroszország felé tengeri utat nyitó Dardanellák ellenőrzés alá vonása, valamint a török fegyverletétel kikényszerítése volt, a szövetségesek teljes kudarcával végződött.

2. Bár a gallipoli hadjárat sikertelennek bizonyult, a félszigeten történő partraszállás volt az első, modern fegyverrendszerek ellen végrehajtott partraszállás.

3. A védelmet Otto Liman von Sanders német tábornok vezette, de a török győzelemben hatalmas érdemeket szerzett a később Kemal Atatürkként ismertté vált Musztafa Kemal ezredes.

4. Kemalnak a partraszállás napján katonáihoz intézett szavai legendássá váltak: „Nem arra utasítalak benneteket, hogy harcoljatok. Azt parancsolom, hogy haljatok meg.”

5. A nyári hőségben a seregeket járványok – főként vérhas és tífusz – tizedelték. A csata során legalább 145 ezer brit, és több mint 60 ezer török katona betegedett meg.

6. Az antant vereségében a megfelelő haditerv hiánya mellett a katonák tapasztalatlansága, az ellenfél lebecsülése, a terepviszonyok hiányos ismerete és az utánpótlás akadozása is szerepet játszott.

7. Az antant felkészültségére jellemző, hogy a hadjárat vezetésével megbízott Ian Hamiltonnak a török védelmi rendszerrel kapcsolatos legfrissebb információja is 10 éves volt.

8. A hadjárat kudarcának egyik fő felelőse az Admiralitás Első Lordja, Winston Churchill volt. Miniszteri posztjáról lemondatták, a politika élvonalából pedig jó időre eltűnt.

9. A történészek mindkét fél veszteségeit 250 ezresre becsülik. Az antant oldalán 50-55 ezren, török részről pedig 50-90 ezren vesztették életüket.

10. A csata kiemelt helyet foglal el ausztrál és az új-zélandi történeti emlékezetben. Az ANZAC katonái itt szenvedték el első világháborús veszteségeik 30 %-át.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 tény a gallipoli csatáról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra