Múlt-kor.hu

10 érdekesség Vlad Țepeșről

10 érdekesség Vlad Țepeșről

2022. február 17. 07:35 Múlt-kor

A Vlad tetteiről tudósító, az uralkodóról pozitív képet festő szláv nyelvű forrás, az Elbeszélések Drakula vajdáról Rettegett Iván egyik kedvenc olvasmánya volt.

1. A világhírű Drakula című regény szerzője, Bram Stoker III. Vladról, a 15. század közepén uralkodó, kegyetlenségéről ismert havasalföldi fejedelemről mintázta főhőse alakját. Vlad a Havasalföldre betörő ellenség mellett belső ellenzékét is kíméletlenül legyilkoltatta. Szinte minden ellenlábasát karúba húzatta, ezért kapta a Țepeș (Karóbahúzó) melléknevet. Számos történész szerint kegyetlensége főként ellenfelei megfélemlítését szolgálta, és nem szadista hajlamaiból fakadt.

2. A Drakula szó édesapja, II. Vlad nevéből ered. A fejedelem tagja volt a Sárkány Lovagrendnek, ezért a Dracul melléknevet kapta, amely akkoriban sárkányt, ma ördögöt jelent románul.

3. Vlad és öccse fiatalon túszként került II. Murád szultán udvarába, mivel az oszmán uralkodó így akarta törökbarát politikára sarkallni édesapjukat, II. Vlad havasalföldi vajdát. A két fiút megtanították törökül, és kiművelték őket többek között a hadtudomány, a logika, a filozófia és a művészetek tárgykörében is.

4. Țepeș az engedetlen erdélyi szász kereskedők közül több százat karóba húzatott, falvaikat felégettette, és a nőket, valamint a gyermekeket sem kímélte. Karóba húzáskor egy faggyúval bekent karót dugtak az elítélt végbelébe, majd lassan felcsúsztatták, úgy, hogy a létfontosságú szerveket ne érintse. Az áldozat akár egy napig is vívhatta haláltusáját.

5. Țepeșről véres legendák keltek szárnyra. Michel Beheim szász vándorénekes Drakula vajda őrült országlása című verses elbeszélésében többek között arról számolt be, hogy Țepeș gyakran áldozatai vérébe mártott kenyeret evett. Rémtettei az 1470-es évektől kezdve németországi nyomtatványokon jelentek meg. Egyes másolatokon már arról értekeztek: megsütött csecsemőket etetett meg édesanyjukkal.

6. A Vlad tetteiről tudósító, az uralkodóról pozitív képet festő szláv nyelvű forrás, az Elbeszélések Drakula vajdáról Rettegett Iván egyik kedvenc olvasmánya volt.

7. Amikor II. Mehmed szultán 1462-ben megtámadta Havasalföld fővárosát, Târgoviștét, 20 ezer, korábban karóba húzott török látványa fogadta. A szultán azonnal visszavonulót fújt. Egy török krónikaíró elmondása szerint II. Mehmed elborzadt a karóba húzott törökök látványától, de egyben csodálatot is érzett Vlad iránt, aki ilyen tettekre is képes volt.

8. Țepeș uralkodása idején Havasalföld fővárosa, Târgoviște főterén állt egy színarany kupa. Mivel az uralkodó a lopást a legszigorúbban büntette, a tárgyhoz soha nem mertek hozzáérni.

9. Miután I. Mátyás magyar király több évig fogságban tartotta, Țepeș harmadszor is visszatért volna havasalföldi trónra, de – valószínűleg az ellenpárt bojárjai – felkoncolták. Bár Vlad halálának körülményei ismeretlenek, arról több forrás is beszámol, hogy fejét mézben tárolva Konstantinápolyba szállították, ahol egy karóra tűzve közszemlére tették.

10. Romániában Țepeș a legendák ellenére – főként félelmet nem ismerő törökellenes küzdelme miatt – a nemzeti ikonok egyike.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 érdekesség Vlad Țepeșről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra