Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
10 érdekesség a bankrablások történelméből

10 érdekesség a bankrablások történelméből

2023. augusztus 23. 19:05 Múlt-kor

John Dillinger és társai egy alkalommal magukat egy bankrablásról szóló filmhez helyszínt kereső filmforgató csoportnak álcázva raboltak ki egy bankot.

<

1. Az I. Eduárd angol király a Westminster apátságban található kincstárát 1303-ban kifosztó Richard Pudlicott a betörés előtt kendermagot vetett el az apátság kertjében, hogy senki se vegye észre a bűntényt. Az Anglia éves adóbevételét meghaladó értékű kincset zsákmányoló rablót elfogása után megnyúzták, bőrét pedig elrettentésül kitűzték az apátság kapujára.

2. II. Károly angol királynak annyira imponált a koronaékszereket 1671-ben eltulajdonító Thomas Blood vakmerősége, hogy börtön helyett egy írországi birtokkal ajándékozta meg.

3. Az USA-ban 1798-ban elkövetett első bankrablás egyik végrehajtóját, Thomas Cunninghamet az buktatta le, hogy a zsákmányolt pénz egy részét a kirabolt bankban helyezte el.

4. A vadnyugaton a közkeletű vélekedéssel szemben alig történtek bankrablások: a rettegett banditák 1859 és 1900 között kevesebb, mint tíz bankot fosztottak ki.

5. 1927. december 23-án Marshall Ratliff Mikulásnak öltözve rabolta ki társaival a texasi Cisco bankját. A rablót a pénzintézetbe több gyerek is követte.

6. John Dillinger és társai egy alkalommal magukat egy bankrablásról szóló filmhez helyszínt kereső filmforgató csoportnak álcázva raboltak ki egy bankot.

7. Az 1963-as nagy vonatrablást követően a rablók búvóhelyükön Monopolyztak a zsákmányolt milliókkal. Többek között a játéktáblán hagyott ujjlenyomatok buktatták le őket.

8. 1976-ban palesztin fegyveresek egy bejrúti katolikus templom falát felrobbantva jutottak be a szomszédos bankba, ahonnan 25 millió fontnyi zsákmánnyal tűntek el.

9. Szaddam 2003-ban, bukása előtt fia segítségével több mint 1 milliárd dollárt lopott ki az Iraki Központi Bankból. Az amerikaiak 650 milliót a diktátor palotájának falában találtak meg.

10. 1972-ben John Wojtowicz és Salvatore Naturile a világ legügyetlenebb bankrablását hajtotta végre: nem álcázták magukat, saját nevükön szólították egymást és ujjlenyomatukat is mindenhol otthagyták. A homoszexuális Wojtowicz a zsákmányból partnere nemváltó műtétét finanszírozta volna. A pénzt végül a Kánikulai délután című film alapjául szolgáló történet eladásából szerezte meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 érdekesség a bankrablások történelméből

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra