Múlt-kor.hu

Véletlenül került elő újra a Kheopsz-piramisban talált, elveszettnek hitt tárgy

Véletlenül került elő újra a Kheopsz-piramisban talált, elveszettnek hitt tárgy

2020. december 17. 10:09 MTI

Véletlenül találtak meg egy szivardobozban Skóciában egy elkallódott ötezer éves fadarabot, amelyet a gízai nagy piramis építésénél használtak munkaeszközként.

Egy három darabból álló tárgyegyüttes egyik tagjáról van szó, amelyet Waynmann Dixon vasútmérnök fedezett fel 1872-ben az úgynevezett királynői kamrában.

Az Aberdeeni Egyetem szerint az immár darabokra szétesett, cédrusfából készült eszközt Kr. e. 3341 és 3094 közé datálták, azaz jóval régebbi, mint maga a piramis.

A régóta elveszettnek hitt fadarabra az egyetem egyiptomi származású munkatársa lett figyelmes az intézmény gyűjteménye ázsiai részének átvizsgálása közben.

Abeer Eladanynak feltűnt, hogy a lelet sorozatszáma nem illik bele az ázsiai gyűjteménybe, aztán kiderült, hogy valójában Észak-Afrikából származik.

„Egy kis töredékről van szó, amelynek azonban óriási a jelentősége, mivel egyike annak a három tárgynak, amely a nagy piramis belsejéből került elő” – mondta a kurátor az egyetem közleménye szerint.

A másik két tárgy, egy golyó és egy kampó jelenleg a British Museumban található.

A fadarabot 1946-ban adományozták az Aberdeeni Egyetemnek, ahol azonban hamar szem elől tűnt.

Waynmann Dixon brit vasútmérnök a Kheopsz-piramis addig ismeretlen kamráinak felfedezése közben bukkant az építőeszközre. A tárgy az egyetemen egykori hallgatója, később Egyiptomban Dixonnal összebarátkozó James Grant közvetítésére kerülhetett Skóciába.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Véletlenül került elő újra a Kheopsz-piramisban talált, elveszettnek hitt tárgy

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tél: Mesélő naplók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra