Varázsszer, „az ördög itala”, potencianövelő: nyolc tény a kávé történetéből
2018. október 11. 12:47 Múlt-kor
Egy mokkai szent főzhette először
Egy harmadik változat szerint nem a fent említett misztikus, hanem annak tanítványa, egy Omár nevű sejk fedezte fel elsőként a kávét. Miután száműzték városából, a Vörös-tenger partján fekvő, jemeni Mokkából, a betegeket imával gyógyítani képes Omár egy barlangban húzta meg magát. Az egyre éhesebb sejk egy napon megkóstolt egy általa nem ismert bogyót, amelyet keserűnek talált. Megpörkölte, ettől azonban csak keményebbé vált, ezért megfőzte, ami illatos barna folyadékot eredményezett. Ettől azonnal, már-már természetellenes módon erősebbnek érezte magát, és napokig ébren tudott maradni az ital segítségével. „Csodás felfedezése” akkora megbecsülést váltott ki, hogy visszaköltözhetett Mokkába, és később szentté is avatták – miközben a kávé elterjedt szerte a muszlim világban.
A 16. századra Iránban, Egyiptomban, Szíriában és Törökországban is előszeretettel fogyasztották az italt, és minden évben újabb emberek tömegei ismerték meg, akik Mekkába zarándokoltak. Az erre alkalmas éghajlattal és földdel rendelkező Jemenben a kereskedők elkezdték maguk termeszteni, a szúfik pedig ezzel tartották magukat ébren éjjeli imáik során. A Közel-Keletről aztán a Balkánon és Itálián keresztül elterjedt Európában, míg keleten egészen Indonéziáig eljutott. Az amerikai kontinensre először a hollandok vittek kávét.