Múlt-kor.hu

Vándorkiállítás tárja fel a rákosmezei Királydomb történetét

Vándorkiállítás tárja fel a rákosmezei Királydomb történetét

2022. január 14. 13:37 MTI

Köztéri vándorkiállításon mutatja be a közelmúltban nemzeti emlékhellyé nyilvánított rákosmezei Királydomb történetét a Magyar Patrióták Közössége (Patrióták); a Nemzeti emlékhely született! című tárlat január 17-ig ingyenesen megtekinthető a XVI. kerületi Reformátorok terén.

A régmúlt országgyűlései

A középkori rákosmezei országgyűlések területének jelképes központját az Országgyűlés 2020 decemberében nyilvánította nemzeti emlékhellyé – idézi fel a Patrióták által az MTI-hez eljuttatott közlemény.

Mint hangsúlyozzák, a reformkorban még nem lett volna szükség a mostanihoz hasonló ismeretterjesztő kiállításra, a 20. században azonban a Rákosmező és a Királydomb jelentősége kiesett a köztudatból.

Az egyesület ezért tavalyelőtt társadalmi vállalást tett, hogy a Királydomb ügyét a jövőben is szívén viseli, és a méltatlanul elfeledett helyszínt visszaemeli a nemzeti emlékezetbe – emlékeztet a közlemény.

A tizenhat tablóból álló, köztéri kiállítás célja, hogy visszahozza a köztudatba a rákosmezei Királydombot, a középkori magyar országgyűlések és hadra kelések színhelyét.

Autentikus források bemutatása

A molinókon a környékről készült régi térképek, királyi országgyűlési meghívólevelek, korhű metszetek mellett az 1505-ben hozott rákosi végzés kópiája is látható.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósult, Nemzeti emlékhely született! című vándorkiállítás január 17-ig lesz látogatható a XVI. kerületi Reformátorok terén.

Ezután a kőbányai Szent László téren január 19. és 24. között lehet megtekinteni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Vándorkiállítás tárja fel a rákosmezei Királydomb történetét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra