Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Változó temetkezési hagyományokról árulkodik a Mexikóvárosban talált temető

Változó temetkezési hagyományokról árulkodik a Mexikóvárosban talált temető

2023. március 30. 09:05 Múlt-kor

Egy 1521 és 1620 között, a korai alkirályi időszakban használt temetőre bukkantak egy építkezés során a mexikóvárosi Chapultepec parkban és botanikus kertben.

<

A 650 hektár kiterjedésű parkban zajló munkálatok során, próbagödrök ásása során találták meg az emberi maradványokat, 1,37 méter mélyen.

Blanca Copto Gutiérrez és Alixbeth Daniela Aburto Pérez, a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) régészei szerint a temetőben jól megfigyelhető a hódítás előtti temetkezési szokások, valamint a spanyol időszak hagyományai közötti átmenet.

A kutatók mostanáig huszonegy ember maradványait tárták fel. A legtöbb közülük felnőttekhez tartozik, de néhány gyermeké is előkerült.

„Annak ellenére, hogy a legtöbb temetkezés ugyanazt a nyugat-keleti tájolást követi, ami a keresztény vallás szerinti feltámadásban való hitre utalhat, az elrendezésük két különböző népesség jelenlétét mutatja: egy őshonos, valószínűleg mexika népcsoportét, és egy európai eredetűét” – mondta el Aburto Pérez.

A legtöbb halottat hanyatt fekvő pozícióban, mellkasukon vagy csípőjükön keresztbe tett karokkal temették el.

Kettőt azonban az oldalukon fekve, összegörnyedve találtak meg, két másik mellett pedig a spanyol hódítás előttről származó pecsétekre és egy zöld obszidiánpengére bukkantak.

A csontok tanulmányozása során egy kutató megállapította, hogy az amerikai származású elhunytak a fogaik formája alapján is megkülönböztethetőek.

Emellett jellemző volt a fogzománc kopása, az alultápláltság, és különböző fertőző betegségek jelenléte is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Változó temetkezési hagyományokról árulkodik a Mexikóvárosban talált temető

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra