Múlt-kor.hu

Valóban az ellopott Klimt-festményt találták meg a piacenzai galéria mellett elrejtve

Valóban az ellopott Klimt-festményt találták meg a piacenzai galéria mellett elrejtve

2020. január 20. 15:00 MTI

Gustav Klimt 23 éve ellopott festményét találták meg véletlenül az észak-olaszországi Piancenzában decemberben - jelentették be pénteken művészettörténészek.

Kiderült, hogy valóban Gustav Klimt 23 éve ellopott festményét találta meg az olaszországi Piancenza egyik galáériájának kertésze tavaly decemberben.

A Bildnis einer Frau ('Egy hölgy arcképe') című festményre a Ricci-Oddi Modern Művészeti Galéria udvarán találta meg a kertész, miközben a borostyánokat vagdosta az épület falánál.

A festményt 1997-ben lopták el az intézményből. A kertész az épület falában a borostyánágak alatt egy fémajtóval védett üreget talált. Ott volt elrejtve egy fekete műanyagzsákban a festmény, amely sértetlennek tűnt.

A művészettörténészek pénteken Piacenzában sajtótájékoztatón ismertették vizsgálatuk eredményét, ahol be is mutatták a rendőrök által védett festményt.

„Bejelenthetem Piacenza népének, valamennyi szakértőnek és minden barátunknak, hogy a festmény eredeti” – írta a sajtótájékoztatóval egy időben küldött Twitter-üzenetében Laura Bonfanti, a galéria alelnöke.

A portré az Klimt egyik késői festménye, 1916-17-ben készítette, eltűnése a galériából a képzőművészet világának egyik legnagyobb rejtélye volt.

A megtalált festmény hátoldalán még ott voltak azok a pecsétek, amelyek azt jelezték, hogy a képet kölcsönadták a galériának, ahol az új kiállítás előkészületei folytak, amikor a lopás történt.

A rendőrség feltételezi, hogy a tolvajok szándékosan hagyhatták az üregben a festményt, hogy később, amikor a világ egyik leghíresebb műkincsrablásának híre feledésbe merül, érte menjenek.

Valóban az ellopott Klimt-festményt találták meg a piacenzai galéria mellett elrejtve

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. tavasz: Halálos tudomány

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra