Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Új százforintos érmével köszönti fel a Nemzeti Bank a 175 éves Magyar Honvédséget

Új százforintos érmével köszönti fel a Nemzeti Bank a 175 éves Magyar Honvédséget

2023. május 23. 14:26 MTI

A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki ma, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.

<

Buda visszafoglalása – a honvédelem napja

A közlemény szerint a kibocsátás a magyar honvédelem napjához igazodik, amely kormányhatározat alapján 1992 óta annak az emléknapja, hogy a magyar szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként 1849. május 21-én a honvédsereg háromhetes ostrom után visszafoglalta Buda várát.

A kibocsátott 100 forintos érme névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő érme címletoldalával, a tematikus oldalon azonban a Magyar Honvédség alapértékeit jelképező motívumok láthatóak Kovács Zoltán szobrászművész tervezésében – írták.

Az érme belső magjában a Magyar Honvédség jelmondata: „A Hazáért” felirat, a külső körgyűrűben, gyöngysorszegélyen belül, köriratban fent a „Magyarország”, lent a „175 éves a Magyar Honvédség” felirat, valamint a „2023” verési évszám olvasható – ismertették.

Az érme anyagösszetétele és mérete megegyezik a készpénzforgalomban használt 100 forintos érmével, használható lesz fizetéskor is.

Az egymilliós keretből 12 ezer darab az első napon normál verdefényes veretként sorszámozott díszcsomagolásban lesz elérhető, amelynek hátoldalára a sorszámon kívül egy egyedi QR-kódot tartalmazó matricát is elhelyeznek.

Az MNB Pénzmúzeum nevű mobilapplikációjának segítségével a díszcsomagolt első napi veretet a tulajdonosa digitálisan is regisztrálhatja – írták.

Az új 100 forintos érme gyűjtői termékként, 20 darab érmét tartalmazó rolnikban is elérhető lesz – áll a közleményben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Új százforintos érmével köszönti fel a Nemzeti Bank a 175 éves Magyar Honvédséget

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra