Múlt-kor.hu

Új gazdára lelt Marie Antoinette gyémántmedálja

2018. november 15. 20:54 MTI

Rekordáron, 36 millió dollárért kelt el Marie Antoinette francia királyné gyöngyberakásos medálja szerdán a Sotheby's genfi árverésén - közölte csütörtökre virradóra Twitter-bejegyzésében az aukciósház.

A Sotheby's szerint ez a legmagasabb ár, amelyet valaha kifizettek igazgyönggyel díszített ékszerért. A medált egy nagy méretű igazgyöngy és egy ovális gyémánt díszíti. Előzetesen legfeljebb 1-2 millió dollárra becsülték az értékét, így ennek a sokszorosáért kelt el. A telefonon licitáló vásárló nem kívánta felfedni a kilétét.

A medál csupán egy darabja volt a Bourbonok spanyol ága, a Bourbon-Pármai család által eladásra felkínált, tíz darabból álló ékszergyűjteménynek, amely a nagy francia forradalom hajnalán kivégzett királynéé volt. Mindegyikük nemcsak ékszerészeti, hanem történelmi értéket is képvisel. Egyesek közülük kétszáz éven át, egészen szerdáig nem kerültek a nyilvánosság elé, generációkon át féltve őrizték őket a Bourbon-Pármaiak.

A rekordáron eladott medálon kívül kalapács alá kerültek a többi között a királyné igazgyöngy és briliáns fülbevalói, licitálni lehetett egy gyémánttal díszített melltűre, igazgyönggyel és gyémánttal díszített nyakláncra, diadémra, illetve egy gyémántgyűrűre is, amelyen Marie Antoinette monogramja látható, és a néhai királyné hajtincsét rejti.

A teljes kollekciót előzetesen 4,5 millió dollárra értékelték, de közel 43 millió dollárért kelt el, és szinte minden darabját messze a becsült ár felett adták el. Szakértők szerint ez is annak a bizonyítéka, hogy nehéz megsaccolni a hasonló, ritkán látott és történelmi kincset is jelentő ékszerek valódi értékét. Szakértők például arra hívják fel a figyelmet, hogy a licitálásra bocsátott, egykoron Marie Antoinette által viselt ékszerek szorosan összefüggnek a nagy francia forradalom kirobbanásának okaival.

A genfi árverésen összességében száz különféle európai uralkodóház ékszerekeire lehetett licitálni, és 43 ország vásárlói vettek részt az árverésen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Új gazdára lelt Marie Antoinette gyémántmedálja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tavasz: Megbízható elvtársak

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra