Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Új állandó kiállítással ünnepli alapításának 220. évfordulóját az OSZK

Új állandó kiállítással ünnepli alapításának 220. évfordulóját az OSZK

2022. november 25. 09:45 MTI

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) alapításának 220. évfordulója alkalmából megnyílt a nemzeti bibliotéka Esszencia című új, angol és magyar nyelvű állandó kiállítása.

<

A csütörtöki megnyitón Novák Katalin köztársasági elnök üzenetét tolmácsolva Victor Katalin elnöki tanácsadó kiemelte: az OSZK születése alapjaiban járult és járul hozzá ma is a nyelvében, szellemiségében, esszenciájában szuverén nemzet kulturális életéhez.

Magyarország most is épül, előre tekint és meg akarja magát mutatni a világnak – hangsúlyozta üzenetében az államfő, hozzátéve: „kötelességünk építkezni, konokul kitartani a nemzet megerősítésének és építésének szándéka mellett”.

Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára kiemelte: Magyarországon 220 évvel a nemzeti könyvtár megalapítása után ma 3900 könyvtári szolgáltatóhely található, és a mozgókönyvtári rendszerrel minden településen elérhetők a könyvtári szolgáltatások.

Ezek a könyvtárak mindenütt az írott, rögzített kultúra őrzői és továbbadói, rendkívül erős és fontos közösségépítő szerepük van – hangsúlyozta az államtitkár.

„Nem titkolt célunk, hogy Magyarországon újból megszülessen egy reformgeneráció, mely büszke magyar múltjára, melynek gondolkodásában és szívében újra helyet kapnak az olyan értékek, mint a tenni akarás, a hazaszeretet, a jótékonyság, a becsület, az önfeláldozás és az áldozatos, hazáért és embertársainkért végzett kitartó munka” – fogalmazott Hoppál Péter.

A tárlat a nemzeti könyvtár alapítója, Széchényi Ferenc gróf előtt tiszteleg és a történelmi előzménynek tekinthető Corvin-könyvtárat is felidézi, valamint a többmilliós dokumentumállomány összetettségét, az írott magyar kulturális örökséget mutatja be.

A közösségi tereket behálózó, több részből felépülő tárlat összekapcsolódik a 2022. március 15-én megnyílt, a Himnusz, a Szózat, és a Nemzeti dal az OSZK gyűjteményében őrzött kéziratai köré épített, Vershaza című kiállítással is.

Gróf Széchényi Ferenc (1754–1820) a 18. század végén magánkönyvtárát alakította hungarikumgyűjteménnyé, ezzel lefektetve a magyar nemzeti könyvtár alapjait, és meghatározva annak fő gyűjtőkörét.

A nemzeti gyűjtemény alapítását a könyvtárak védőszentje, alexandriai Szent Katalin ünnepére időzítették. Széchényi Ferenc 1802. november 25-én írta alá az alapító okiratot, amelyet II. Ferenc császár és magyar király november 26-án szentesített.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Új állandó kiállítással ünnepli alapításának 220. évfordulóját az OSZK

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra