Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Túlélt egy grizzlytámadást, majd magára hagyták a vadonban – ki volt az igazi visszatérő?

2016. március 11. 10:54

<

A véres indián- és grizzlytámadás

A prémvadász Ashley-expedíciót 1823 júniusában (tehát nem egy hidegebb évszakban, mint a filmben) megtámadták az arikarák, akik már a század eleje óta igencsak rossz kapcsolatot ápoltak az amerikai hatóságokkal, ugyanis szentül hitték: Washingtonba utazó törzsfőjük 1805-ös halálát a fehérek okozták. Alejandro G. Iñárritu három Oscar-díjat nyert filmje ezen a ponton vette fel a fonalat. Az indián harcosok június 2-i támadásuk során mintegy 15 prémvadász halálát okozták, és az eredeti történet szerint maga Glass is megsebesült a lábán. A Missouri folyón hajózva elég kiszolgáltatottnak érezték magukat, így néhány prémvadász, Glasst is beleértve, úgy döntött, hogy szárazföldön közelítik meg a Yellowstone folyót. Az eredeti históriában nem szerepel Glass fia, ezt a szálat csak a forgatókönyvírók csempészték bele.

Hugh Glass így számolt be a támadásról egyik társa, az arikarák rajtaütése során életét vesztő John S. Gardner szüleinek írott levelében: „Fájdalmas kötelességem értesíteni Önöket fiuk haláláról, aki június 2-án kora hajnalban egy indián támadásban vesztette életét. Nem sokkal azután hunyt el, hogy egy golyó eltalálta és megkért engem, hogy tájékoztassam Önöket szomorú sorsáról. Miután meghalt, a hajóra vittük. Mr. Smith, társaságunk egyik fiatal tagja elmondott érte egy imát, biztos vagyok benne, hogy John békében ment el. A testét a többi elhunyt társunkkal együtt a táborunk közelében temettük el. A sírhelyeket megjelöltük. A holmijait elküldtük Önöknek. A vadak elárultak minket. Barátként kereskedtünk velük, azonban egy nagy, esős és mennydörgős vihart követően, még pirkadat előtt megtámadtak minket, és rengetegen megsebesültünk. Engem a lábamon lőttek meg. Ashley mester elhatározta, hogy az árulókat meg fogjuk büntetni. Hugh Glass”.

Ezt követően egy nap a Grand River mellett – a mai Shadehill-víztározó közelében – Glass élelemszerző körútra indult, amikor egy grizzlyre bukkant, amely két bocsával volt. A dühös medve megtámadta a prémvadászt, aki számos, igen súlyos sebe ellenére – társai segítségével – sikerült megölnie az állatot. A film ezen a ponton többé-kevésbé hű az eredeti történethez: maga Ashley kapitány is meg volt arról győződve, hogy Glass meg fog halni, azonban két önkéntest, John S. Fitzgeraldot és Jim Bridgert hátrahagyott, hogy megássák a sírját, és halálakor eltemessék. (Egyes vélemények szerint ez a történet nem az arikara támadás évében, hanem 1824-ben zajlott le, továbbá fontos, hogy Fitzgerald és Bridger is huszonévesek voltak, nem úgy mint a Fitzgeraldot játszó, 38 éves Tom Hardy.)

Társai azonban nem várták be a halálát, elvették tőle a felszereléseit, és minden fegyver és élelem nélkül magára hagyták. Utolérték a csapatot, a kapitánynak pedig azt hazudták, hogy Glass meghalt, és eltemették. Azonban a prémvadász magához tért, és realizálta, hogy senki sincs körülötte, továbbá a rádobott medvebundán kívül semmije sincs. Számos sebe elkezdett már gennyesedni, a lába eltört, a hátán mély karmolások húzódtak, továbbá néhány bordája sem a megfelelő irányban állt. A helyzete valóban kétségbeejtő volt, ugyanis 320 kilométerre volt a legközelebbi erődtől, a Missouri folyó melletti Fort Kiowától. Nem tehetett mást, gyakorlatilag kúszva indult el célja felé. Egyes beszámolók szerint Glass az üszkösödést úgy kerülte el, hogy hagyta, hogy a kukacok megegyék az elhalt, fertőződött húsát.

Útja hat hétig tartott. Ezen időszak alatt főként erdei bogyókon és gyökereken élt. Egy alkalommal állítólag két farkas elől orozta el az elejtett bölény húsát. Továbbá hozzá kell tenni, hogy a barátságosabb indián törzsek is ellátták élelemmel és fegyverekkel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Túlélt egy grizzlytámadást, majd magára hagyták a vadonban – ki volt az igazi visszatérő?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra