Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Túlélhették az 1962-es szökést az Alcatraz foglyai

2014. december 17. 13:02

<

Csak egy fél óra

A 17 éven át tartó szövetségi vizsgálat végén az FBI arra az eredményre jutott, hogy valószínűleg megfulladtak az erős áramlatokkal és örvényekkel tarkított tengerben, mivel nem találtak hiteles bizonyítékot arra, hogy az USA-ban vagy bármelyik másik országban élték volna tovább életüket. Azonban a hivatalos állásponttal nem mindenki ért egyet: néhány hidraulikával foglalkozó holland kutató szerint lehetséges, hogy a három férfi szerencsésen túlélte a nem mindennapi kalandot.

A szakértők a San Francisco-öböl árapály jelenségeivel összefüggő tengerszint-emelkedést vették górcső alá. Tucatnyi lehetséges útvonalat szimuláltak, amelyeken haladva a szökésben résztvevők elnyerhették szabadságukat. "Nem tudjuk pontosan, mikor bocsátották vízre a tutajt, így több időpontban is szimuláltuk az esetet: 30 percenként indítottuk útjára a képzeletbeli tutajt este nyolc órától egészen hajnali négyig, s egy számítógépes program segítségével azt teszteltük, melyik áramlat kaphatta fel, valamint hogy a dagály vagy az apály meddig sodorhatta el, illetve később vissza" - magyarázta Fedor Baart mérnök, a hollandiai Deltares Intézet kutatója. Hozzátette: "természetesen belekalkuláltuk azt is, hogy Anglinék esetleg evezni is tudtak".

Az eredmény a következő: ha a foglyok 23.30-ig elhagyták a szigetet, az erős áramlatok szinte bizonyosan kisodorták volna őket a nyílt vízre. Ha 23.30 és éjfél között indult útjára a tutaj, a szökés sikeres lehetett, ugyanis ebben az esetben a Golden Gate-től néhány száz méterre északkeletre lévő, biztonságos Patkó-öbölben érhettek partot. A modell szerint a partot érés után a vízben hagyott felesleges tárgyak az Alcatraztól északra lévő Angyal-sziget irányába sodródhattak, ahol később a rendőrség valóban talált néhány, a foglyokhoz kapcsolható tárgyat.

"Természetesen ez nem bizonyítja, hogy valóban így történt minden, azonban a mostani hidraulikai modellezés bebizonyította, hogy egy kis szerencsével valóban túlélhették a szökést" - mondta Rolf Hut, a tanulmány egyik szerzője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Túlélhették az 1962-es szökést az Alcatraz foglyai

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra