Múlt-kor.hu

Tízezer évvel ezelőtt érkezett Európába az ember leghűségesebb barátja

Tízezer évvel ezelőtt érkezett Európába az ember leghűségesebb barátja

2016. január 20. 15:13 MTI

Tudósok először rajzolták meg a háziasított kutyák elterjedésének térképét egy új, frissen közölt tanulmányban. A világszerte gyűjtött minták alapján a tanulmány alapos genetikai bizonyítékokkal támasztja alá, hogy a kutya Kelet-Ázsia déli régiójából származik.

A kutyát Kelet-Ázsiában háziasították 33 ezer éve, a világban 15 ezer évvel később kezdett elterjedni - írták a kutatók a Cell Research tudományos lapban. Vang Kuo-tung, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy Ázsiából és Afrikából származó 58 kutyaféle - 12 szürke farkas, 27 kezdetleges ázsiai és afrikai kutya és a világ 19 különböző kutyafajtája - génkészletét térképzeték fel, és azt találták, hogy a délkelet-ázsiai kutyák genetikai diverzitása sokkal nagyobb, mint más populációké.

Vang és a kínai tudományos akadémia kunmingi állattani intézetének kutatócsoportja két évet töltött genetikai minták gyűjtésével és összehasonlításával. Kutatásukkal először sikerült felrajzolni a háziasított kutya elterjedésének térképét. "Mintegy 15 ezer évvel ezelőtt az ősi kutyák egy alcsoportja kezdett elterjedni a Közel-Keleten, Afrikában és Európában, Európába körülbelül tízezer évvel ezelőtt érkeztek" - magyarázta Vang. Az egyik nem ázsiai csoport visszavándorolt keletre, így a csak Ázsiában élőkkel keveredve egy sor vegyes populáció jött létre Észak-Kínában, mielőtt megindultak volna az emberrel együtt Amerikába. A szürke farkasról úgy tartják, több mint négyszáz kutyafajta közös felmenője, ám vitatják, hol, mikor és hogyan zajlott a háziasítása.

A világszerte gyűjtött minták alapján a tanulmány alapos genetikai bizonyítékokkal támasztja alá, hogy a kutya Kelet-Ázsia déli régiójából származik - jelentette ki Vang. A tanulmány a kutya háziasításának történetét két szakaszban vázolja fel. Először vadon élő ősükből, a szürke farkasból tenyésztették ki az első háziasított kutyákat, majd a második szakaszban az első kutyák közül tovább válogattak, hogy képességeik és alakjuk alapján újabb fajtákat hozzanak létre. A kutatók jelenleg is folytatják a tanulmányt, igyekeznek pontosabban meghatározni a kutya háziasításának pontos helyét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tízezer évvel ezelőtt érkezett Európába az ember leghűségesebb barátja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra