Tíz találmány, amely a véletlennek köszönhető, a mikrohullámú sütőtől a Viagráig
2018. március 28. 14:18 Múlt-kor
2. Szacharin, mesterséges édesítő (1877)
Egy 1877-es estén Konsztantyin Fahlberg orosz kémikus annyira belemerült kutatásába, hogy elvesztette időérzékét, és kézmosás nélkül sietett végül haza vacsorázni a baltimore-i Johns Hopkins egyetemről. Az asztalnál kezébe vett egy zsemlét, beleharapott, majd sietve lerakta – valami nem volt rendben: a zsemle édes volt. Eszébe jutott, hogy a nap folyamán került a kezére egy kísérleti vegyületből. Ez még mindig rajta volt, és minden édesnek ízlett tőle. Felfedezése miatti izgatottságában otthagyta a vacsorát, és visszasietett a laboratóriumba, ahol a kőszénkátrány összetevőit vizsgálta korábban. Az asztalon lévő minden vegyületbe belekóstolt, az összes edénybe, amelyet a nap folyamán használt. Végül megtalálta az anyag forrását: egy túlfőzött főzőpoharat. Képzeljük csak el: ha Fahlberg hazaindulás előtt kezet mos, a világ nem ismerné ezt a kalóriamentes édesítőszert.