Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Öt gyógyír a köhögésre a középkori Bagdadból

2018. december 14. 09:13 Múlt-kor

Napjainkban ha az embert köhögés gyötri, általában igen célirányosan fejlesztett és biztonságos gyógyszerekhez van hozzáférése. A középkorban nem volt ennyire könnyű megfelelő gyógymódot találni – a korabeli orvosok azonban igyekeztek megtenni minden tőlük telhetőt. Alább olvasható öt középkori recept a köhögés ellen.

<

A perzsa orvos

A receptek Sapur ibn Szál 9. századi perzsa orvos írásaiból származnak, aki az Abbászida Kalifátus alatt Bagdadban tevékenykedett. Gyógyírgyűjteményének a „Kis gyógyszertár” címet adta, és több mint 400 receptet tartalmaz különféle bajok ellen – köztük számosat köhögésre is. Ibn Szál minden bejegyzésben elmagyarázza, mire való az adott készítmény, hogyan kell előállítani, majd leírja a végeredményt – ez lehet innivaló folyadék, vagy valamilyen ampulla.

Számos hozzávaló van, amelyet több receptben is alkalmaz, ilyen például az édesgyökér, a sáfrány, és a cukor, de többségük jellegzetesen a Közel-Keleten honos növényből származik. (Érdekesség, hogy napjainkban az édesgyökér széles körben elterjedt, mint természetes gyógymód a köhögésre). Ibn Szál egyes esetekben pontos mértékeket is megad, mennyit kell alkalmazni a különféle összetevőkből – egy dirham körülbelül három grammnak felel meg.

Habár e receptek a betegségek hatékony kezelésére nem javasoltak, tagadhatatlanul érdekes betekintést nyújtanak a középkori orvosok minél jobb gyógymódokra való törekvésébe.

A Cordia myxából való főzet elkészítése, amely hasznos köhögés, mellhártyagyulladás, és mellkasi fájdalom ellen

Végy megfelelő mennyiségű meghámozott és összetört édesgyökeret, édes puha mag nélküli mazsolát, szárított fügét, Cordia myxát, jujubát és árvalányhajat; majd főzd ezt, hogy kinyerd vízét, és idd magában vagy olajakkal együtt – insallah („ha Isten is úgy akarja”).

Ampulla elkészítése köhögés kezelésére

Végy tragantmézgát, szilvamagolajat, a kígyóuborka meghámozott magvait, a világos színű mák tokjait, búzakeményítőt, portulákamagvakat, édesgyökérhéjat, jegeccukrot és cukrot, mindből húsz dirhamnyit. Eme összetevőket tedd eggyé zúzással és selyemszöveten keresztül facsarással, majd friss vízzel gyúrd őket össze. Ez lapos ampullákká formázható, melyek szükség esetén a nyelv alá helyezendők.

Egy másik ampulla elkészítése köhögés kezelésére

Végy három dirhammal a kígyóuborka meghámozott magvából, nyolc dirham édesgyökeret, egy dirham portulákagyökeret. Eme összetevőket tedd eggyé zúzással és selyemszöveten keresztül facsarással, majd egy tojásfehérjével gyúrd őket össze. Lapos ampullákká formázva éjszakára a nyelv alá teendő.

Egy másik édesség, amely hasznos nedves köhögés, légdaganat, bennrekedt levegő ellen, és összeszorítja a hasat

Végy négy dirham fehér cukrot, tíz dirham keleti tömjént, három dirham ópiumot, és fél dirham sáfrányt. Eme összetevőket tedd eggyé zúzással és selyemszöveten keresztül facsarással, majd gyúrd össze lépmentes mézzel. Ez edényben tárolandó, és ital készíthető belőle csicseriborsóhoz való hozzáadással.

Mákpasztillák készítése, melyek hasznosak vérhányás, láz, köhögés és mellkasi fájdalom ellen

Végy szármentes vörös rózsából és gumiarábikumból két-két dirhammal, bambuszkámforból és sáfrányból fél-fél dirhammal, édesgyökérhéjat, búzakeményítőt, tragantmézgát, és máktokot két-két dirhammal. Eme összetevőket tedd eggyé zúzással és facsarással. Ezt pasztillákká lehet formázni, amelyek tömege egy dirham, és szárítva, egynegyedéig elforralt borral meginni, vagy tevetövisfőzettel magas láz és véres köpet esetén, izsópvízzel köhögésre, vagy egyharmadáig elforralt borral vérhányás esetén.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Öt gyógyír a köhögésre a középkori Bagdadból

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra