Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Öt gyilkos a történelemből, aki titkosírás mögé igyekezett rejteni tetteit

2017. november 15. 13:37

<

A megfejthetetlen felirat egy halott hasán

1953-ban egy nagy termetű férfi hullájára bukkantak egy árokban nem messze a philadelphiai repülőtértől. Szervezetében annyi ciánt találtak, hogy az akár 10 felnőtt férfi megölésére is elegendő lett volna. A holttestnél egy tollpisztolyra, valamint hamis aligátorbőr pénztárcában egy náci repülőgépről készített fényképre bukkantak. A férfi olyan vastag szemüveget viselt, hogy azt akár nagyítónak is lehetett volna használni.

A hidegháború éveiben természetesen egyből arra kezdtek gyanakodni, hogy egy orosz kém lehetett az áldozat. Ezt a gyanút csak tovább erősítette, hogy a holttest hasára ragasztva egy gépelt, titkosírással írt szövegre bukkantak. Az értelmezhetetlen szavak tengerében néha felbukkant egy-egy jól olvasható név is, így például a Dulles vagy a Conant. A helyzetet ez csak tovább bonyolította, lévén a két név a korabeli amerikai elit két prominens szereplőjének volt megfeleltethető. John Foster Dullest ugyanis éppen ekkoriban nevezte ki Eisenhower elnök az Egyesült Államok külügyminiszterének, míg Dr. James Conant, aki korábban a Harvard Egyetem elnöke volt, hamarosan német nagyköveti kinevezést kapott.

A halott személyazonosságát hamarosan sikerült megfejteni: egy ortodox zsidó családból származó egyetemista, Paul Rubin volt az. A hasán talált rejtjeles írás feloldása azonban mindmáig kifogott a kutatókon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Öt gyilkos a történelemből, aki titkosírás mögé igyekezett rejteni tetteit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra