Múlt-kor.hu

Szinte egymaga alkotta meg a vadnyugatról élő mai képünket Buffalo Bill

Szinte egymaga alkotta meg a vadnyugatról élő mai képünket Buffalo Bill

2021. január 10. 15:58 Múlt-kor

Napjainkban ha az ember a vadnyugatra gondol, lövöldöző és kötéltrükköket bemutató cowboyokra, ellenük harcoló vagy éppen őket segítő indiánokra, valamint gátlástalan bűnözők és a törvény kemény őrei közti összecsapásokra gondol. E képzet az Egyesült Államok és a világ nagy részén már a 19. század végére kialakult, elsősorban a vadnyugati életmódot ismerő és nagy sikerű előadásaiban bemutató Buffalo Billnek és csapatának köszönhetően.

Fiatalon az élet sűrűjébe

William Frederick Cody néven született az Iowa állambeli Le Claire városka közelében egy farmon. Apja 1853-ban az akkor a rabszolgatartás miatt megosztott Kansasba, Fort Leavenworth-be költözött.

Az idősebb Cody a rabszolgaság intézménye ellen szónokolt egy rendezvényen, amikor valaki többször megszúrta egy késsel. Soha többé nem épült fel, 1857-ben, miközben több rabszolgaság-ellenes család Kansasba települését szervezte, elvitte egy légúti fertőzés.

A család fenntartása ezt követően az állandóan betegeskedő, tizenegy éves fiára maradt, akinek munkát kellett keresnie. Először egy szállítmányozó cégnél továbbított üzeneteket lóháton fel-alá sietve szekérkaravánokon belül. Ezután – még mindig kamaszként – felderítőként szolgált az úgynevezett utahi vagy mormon háborúban 1857-1858-ban.

A tanulékony ifjúból nemsokára tökéletes lovas, vadász, nyomkereső és indiánszakértő lett, állítása szerint a jelentős csatákat fel nem vonultató konfliktusban harcolt először az őslakosok ellen.

Tizennégy éves korában elragadta az aranyláz, Kaliforniába akart utazni, de útközben futári állást ajánlottak neki a legendás Pony Expressnél. 1863-tól, 17 éves korától harcolt a polgárháborúban, míg a háború végén, 1865-ben le nem szerelték. 1866-ban feleségül vette Louisa Fredericit, akivel négy gyermekük született, közülük kettő még kicsiként meghalt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szinte egymaga alkotta meg a vadnyugatról élő mai képünket Buffalo Bill

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra