Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Szellemarcok vannak a Fekete Könyvben

2015. április 7. 14:30

"Szellemarcok" és az avatatlan szemek számára eddig láthatatlan verssorok tárultak fel egy középkori, walesi nyelven íródott középkori kéziratban. A kutatók szerint a rajzok és jegyzetek csak a "jéghegy csúcsai", a további vizsgálatokból pedig kiderülhet, hogy mit gondoltak a letűnt korok olvasói a szöveget olvasva.

<

Az 54 pergamenfólióból álló, feltehetően egyetlen krónikás által lejegyzett, rajzokat, vallási verseket és egyéb szövegeket tartalmazó, 17 centiméterszer 12,5 centiméteres könyvet még a Walesi Nemzeti Könyvtár alapítója, Sir John Williams vásárolta 1904-ben, és Myriah Williams cambridge-i doktoranda és Paul Russel, a Cambridge-i Egyetem angolszász, viking és kelta kori intézetének (ASNC) kutatója vizsgálta meg.

A Carmartheni Fekete Könyv 1250-ben keletkezett és 9-12. századi szövegeket tartalmaz, köztük a legkorábbi utalásokat az Artúr-mondakörből: a kézirat egy helyen a briton király, Artúr embereinek erényeit sorolja fel, illetve feltűnik Myrddin, azaz a legendás varázsló, Merlin alakja, míg az Englynion y Beddau ("Sírok stanzái") nevű fejezetben a kútfő nyolcvan elesett harcos végső nyughelyéről értekezik.

"A kéziratok margóján általában középkori és kora újkori, a szövegekkel kapcsolatos jegyzetek olvashatók, olyan információk, amelyekből kiviláglik, hogy eleink mit gondoltak olvasmányélményeikről. A »Fekete Könyv« különösen sok 16. század vége előtti széljegyzetet tartalmaz" - magyarázta Williams.

Williams és Russel úgy véli, hogy a kézirat egyik korábbi tulajdonosa, a 16. században élt Jaspar Gryffyth volt az, aki valószínűleg e kommentárokat eltüntette, ám nevét - héber nyelven - mintegy kézjegyként otthagyta. A most feltárt verssorok és firkák a későbbi évszázadokban keletkeztek. A szakértőknek ultraibolya megvilágítással és képszerkesztő szoftverrel sikerült e szabad szemmel már nem látható szövegemlékeket feltárni.

A 39. oldalon például kísérteties arcokat és egy kísérőszöveget találtak, amelyeket a 14-15. században jegyeztek le. A következő lapon egy teljes, valószínűleg a 13. századból származó vers olvasható, illetve egy további rajz, amelynek jelentése egyelőre nem ismert. A kutatók szerint a rajzok és jegyzetek csak a "jéghegy csúcsai", és a további vizsgálatokból kiderülhet, mit gondoltak a letűnt korok olvasói a szöveget olvasva.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szellemarcok vannak a Fekete Könyvben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra