Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Századik születésnapját ünnepelte a hidegháború csillapítója, Henry Kissinger

Századik születésnapját ünnepelte a hidegháború csillapítója, Henry Kissinger

2023. május 30. 13:18 MTI

Századik születésnapját ünnepelte szombaton Henry Kissinger diplomata, volt amerikai külügyminiszter és nemzetbiztonsági tanácsadó, aki meghatározója volt Egyesült Államok külpolitikájának az 1960-as és 1970-es években.

<

Nobel-díjas reálpolitikus

A németországi születésű diplomata 1973-ban Nobel-békedíjat kapott a vietnámi háborút lezáró párizsi békemegállapodás kitárgyalásában betöltött szerepéért.

Henry Kissinger 1969 és 1975 között nemzetbiztonsági tanácsadóként szolgált a Fehér Házban Richard Nixon és utóda, Gerald Ford idején, valamint 1973 és 1977 között külügyminiszterként irányította az amerikai diplomáciát.

Külpölitikai megközelítése a reálpolitika volt, és ennek részeként a hidegháborús feszültségek enyhítése.

Az 1970-es évek elején meghatározó szerepet játszott az Egyesült Államok és Kína közötti kapcsolatok normalizálásában.

Külpolitikai stratégiájának fontos eleme volt a fegyverzetkorlátozási tárgyalások elindítása a Szovjetunióval, aminek eredményeként 1972-ben megszületett a ballisztikus rakétaelhárító rendszerek telepítéséből szóló egyezmény (Anti-Ballistic Missile Treaty), amely 2002-ig volt hatályban.

Henry Kissinger nem hivatalos pozícióban később is több amerikai elnöknek adott külpolitikai tanácsokat, mind demokrata, mind republikánus elnököknek, köztük George W. Bush-nak és Donald Trumpnak.

Külpolitikai stratégiájának kritikusai szerint a reálpolitika és az Egyesült Államok elsődleges érdekeinek érvényesítése érdekében hozzájárult autokratikus rezsimek kiépüléséhez, valamint szemet hunyt az emberi jogok megsértése felett diktatórikus berendezkedésű országokban.

Henry Kissinger a századik születésnapja alkalmából a héten New Yorkba és Londonba, valamint németországi szülővárosába, Fürthbe is ellátogat – közölte fia, David Kissinger a Washington Post című napilapban édesapjáról megjelent írásában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Századik születésnapját ünnepelte a hidegháború csillapítója, Henry Kissinger

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra