Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Száz év után először állítják ki Nagy-Britanniában Gainsborough A kékruhás fiú című festményét

2022. január 25. 13:35 MTI

Száz évvel azután, hogy Nagy-Britanniából az Egyesült Államokba szállították, kiállítják a londoni Nemzeti Galériában Thomas Gainsborough A kékruhás fiú című világhírű festményét.

<

A portré köré épített, Gainsborough’s Blue Boy címet viselő kiállítás január 25-én, kedden nyílik, napra pontosan száz évvel azután, hogy a közönség utoljára láthatta a festményt Londonban.

„Az 1770-ben készült A kékruhás fiú nemcsak Gainsborough egyik leghíresebb képe, hanem szerintem a brit művészet egyik leghíresebb képe is egyben” – mondta Gabriele Finaldi, a galéria igazgatója.

A festmény 1922 telén három héten át volt látható a Nemzeti Galériában, majd útnak indult az Atlanti-óceánon át. Az alkotást ugyanis Henry E. Huntington műgyűjtő vasútmágnás megvásárolta a westminsteri hercegtől.

Ez az első alkalom, hogy A kékruhás fiút kölcsönadja a kaliforniai Huntington Könyvtár, Művészeti Gyűjtemény és Botanikus Kert.

A tárlaton Gainsborough két másik festménye mellett Anthony van Dyck alkotásai is láthatóak, hogy így mutassák be Gainsborough-nak a flamand festő iránti rajongását. Thomas Gainsborough (1727-1788) különösen a portré- és tájképfestészet területén alkotott kiemelkedőt. Joshua Reynolds mellett a 18. század legjelentősebb angol festőjének számít.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Száz év után először állítják ki Nagy-Britanniában Gainsborough <em>A kékruhás fiú</em> című festményét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra