Múlt-kor.hu

Sosem kapták el az egyik legbizarrabb tévés incidens elkövetőjét

Sosem kapták el az egyik legbizarrabb tévés incidens elkövetőjét

2019. február 8. 09:46 Múlt-kor

Kevés nyugtalanítóbb dolog történhet a televíziót néző közönséggel, mint amikor az éppen adásban lévő műsort megszakítja valamiféle rejtélyes jelenet – egy jelenet, amelyet nem értenek, de amelyet nyilvánvalóan ember csinál, szánt szándékkal, talán valamilyen üzenetértékkel, és vélhetően rosszindulatból. A megtekinteni kívánt műsor megszakadása még a kisebb gondok közé tartozik ilyenkor, és az esetleges pszichológiai hatásoknál is nagyobb jelentőséggel bír a kérdés, hogy vajon biztonságban éljük-e mindennapjainkat, amikor valaki a tömegtájékoztatás eszközeit önhatalmúlag el tudja téríteni, és arra használni, amire csak akarja. Még nagyobb a gond, ha a hatóságok sem tudják kézre keríteni a tettest – az ilyen ritka esetek egyike történt Chicagóban 1987. november 22-én, az úgynevezett „Max Headroom-incidens” keretében.

Ki volt és mit tett Max Headroom?

Max Headroom egy eredetileg angol televíziós karakter, egy „bemondó a jövőből”, az őt alakító színészt rendszerint többórás sminkelő és maszkírozó eljárás során készítették elő. Jellegzetes külseje és stílusa 1985-ben hódította meg a brit képernyőket, a tengerentúlon azonban éppen 1987-ben került először adásba, november 22-én azonban nem várt helyen tűnt fel.

A Chicagóban és környékén elérhető 9-es csatorna vasárnap esti 9:00-s híradója részeként Dan Roan sportriporter éppen a Chicago Bears amerikaifutball-csapat a Detoit Lions felett aratott győzelmének legemlékezetesebb pillanatait ecsetelte, amikor 9:14-kor elsötétült a képernyő, és 15 másodperc múlva megjelent egy gumimaszkot és napszemüveget viselő, Max Headroomot imitáló alak, aki mögött még a háttér is a televíziós karakter esetében ismertre emlékeztetett. Az alak egy zümmögő hang kíséretében mozgott ide-oda a képernyőn a forgó háttér előtt, mígnem a 9-es csatorna technikusai átirányították egy másik adóvevőre a stúdióadást, és visszatért Dan Roan.

„Ha Önök azon tűnődnek, mi történt az imént” – mondta kissé nevetve, „bevallom, én is.” A rövid megszakítás után a megszokott rendben folyt tovább a csatorna adása. A stúdiómérnökök úgy vélték, bizonyára belső szabotázs történt, és elkezdték átkutatni az épületet a maszkos betolakodó után. E vállalkozás azonban kudarcra volt ítélve, ugyanis – mint később kiderült – a jelenet egy máshol felvett, előre elkészített képsor volt, és nem az utolsó, amelyet aznap láthattak a nézők.

Második felvonás

Két órával később a rejtélyes Max Headroom-imitátor a 11-es csatornán, azaz a közszolgálati PBS-szel társult WTTW-n tűnt fel. Itt este 11:15-kor éppen a Dr. Who cím angol tudományos-fantasztikus sorozat egyik epizódja ment, amelynek „The Horror of Fang Rock” („A Méregfog-szikla rémsége”) volt a címe. Ennek egy jelenete alatt történt meg az előbbihez hasonló elsötétülés, majd a VHS-korszakból ismert, képernyőszéli vonalkák jelentek meg, végül pedig a gumimaszkos alak. Hasonló mozgást végzett, mint előző „szereplése” alatt, most azonban hangot is adott ki.

 

 

„Ez már mindennek a teteje” – mondja a különös szerzet, „ő egy kicseszett kocka!”

Ezután harsány nevetésre fakad. Az alak a felvételen megemlíti Chuck Swirskyt, a WGN tévé- és rádióadó egyik véleményvezérét, és kijelenti, kettejük közül ő a jobb, majd „kicseszett liberálisnak” nevezi. Ezután feltart egy doboz Pepsi üdítőitalt, miközben a Coca-Cola korabeli szlogenjét („Catch the wave” – „Kapd el a hullámot!”) mondja fel – Max Headroom alakját ekkoriban éppen a Coca-Cola használta hirdetésre.

A felvétel tartalma ezután durvábbá válik. Az alak egy gumidarabbal meghosszabbított középső ujját mutatja fel a kamerának, majd a The Temptations zenekar „(I Know) I'm Losing You” című számát énekelgeti, majd a „Clutch Cargo” cím rajzfilm főcímdalát dúdolja, és kijelenti, „elloptam a CBS-t”. Ezután különféle televíziós műsorokból emel át mondásokat, értelmetlen dolgokat kiabál, majd nyögni kezd. Végül azt állítja, „óriási remekművel” készült a „világ legnagyobb újságkockái számára” (a WGN a „World's Greatest News”, azaz „a világ legjobb hírei” rövidítése, a Chicago Tribune hírlapra utalva).

Az alak feltart egy fehér kesztyűt, és közli: „a testvérem viseli a másikat.” Ezután felveszi, miközben panaszkodik: „De mocskos! Olyan mintha összevérezted volna!” Egy vágást követően egy férfi felsőtestét és részben fedetlen hátsó fertályát látjuk, a maszk a kamera előtt van, szájában a korábban az ujjon látott gumidarabbal. „Jönnek értem!” – kiáltja az ismert hang, amire egy női hang azt válaszolja, „Hajolj le, ringyó!”, majd a férfi hátsóját többször megütik egy légycsapóval, és a jelenet véget ér.

Sosem kapták el az egyik legbizarrabb tévés incidens elkövetőjét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. nyár: Őrült uralkodók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra