Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Római kori Vénusz-szobrot találtak Horvátországban

Római kori Vénusz-szobrot találtak Horvátországban

2022. január 26. 12:17 Múlt-kor

Egy szálloda építési munkálatai közben a horvátországi Zadarban a régészek egy női akt szobrát találtak meg, amely feltehetően Vénusz istennőt ábrázolja.

A szobor töredékes: a női testet a térdétől a derekáig ábrázoló egy méteres darab egy közel két méteres, ember nagyságú szobor része lehetett. Az előzetes vizsgálatok a 2. századra datálják a műalkotás keletkezésének korát. Jobb térde be van hajlítva, lábai kissé előre fordulnak.

Bal combján láthatók kezének darabjai, de töredékes nyomok az ágyék és a derék közelében is találhatók. A régészek szerint a szoborhoz tartozott egy másik alak is, vélhetően Merkúr isten. A szobortöredék lábainak elhelyezkedése és a kéz fekvése a combon hasonló ahhoz a fejetlen és karok nélküli Vénusz-szoborhoz, amely a spliti régészeti múzeumban található.

Az Erósszal ábrázolt Vénusz Victrix (Győzelmes) szobrot a 18. században fedezték fel Solinban, vagyis az ókori Salonában Diocletianus császár palotaromjai között. Salona Dalmácia provincia fővárosa volt, Diocletianus szülővárosa, aki az uralkodástól való visszavonulása után itt töltötte utolsó éveit is.

A Salonától 160 kilométerre északra fekvő Jader, a mai Zadar szintén gazdag város volt a Római Birodalom idején. A Vénusz-szobrot mintegy két méterrel a felszín alatt találták egy olyan városi villa romjai között, amely luxustartozékaival együtt elegáns otthonként szolgált Jader egyik igen tehetős lakosának. A műalkotás feltehetően csak egy volt a villa átriumának számos díszítőeleme közül.

Az ásatások során eddig mintegy 850 négyzetméternyi márványlappal borított padlót tártak fel, de a terület jóval nagyobb lehet, mivel a padlózat három oldalról is túlnyúlik az ásatási területen. A régészek egy szürke márványcsempével borított falrészletet is feltártak negyven négyzetméternyi fennmaradt mozaikpadlóval együtt, amely geometrikus beosztású, egy fehér mezőben végigfutó két fekete csíkkal.

Egy törött márványkerettel körbevett lyukat is találtak a padlóban, amely egy több mint tíz méter hosszú szennyvízcsatornába vezetett. A szennyvízcsatornában számos cserépdarab és még több tubulus volt, azaz olyan üreges kerámiatégla, amelyeket a római villák falaiban használtak fűtőcsőként. A villa elhelyezkedése és a mozaik részletei megegyeznek Boris Ilakovac 60 évvel ezelőtti kutatásainak eredményeivel.

A professzor egykor a neves építész, Božidar Rašica szomszédos épületének felhúzása előtt, a második világháború alatt és után itt lebontott épületek alapjait kutatta. Ilakovac akkor két villát talált egymás mellett: egymás külső falához értek, és átriumuk mozaikdíszítése is megegyezett. Mindez azt mutatja, hogy itt, az ókori Fórumtól száz méterre található reprezentatív lakóépületeket később, valószínűleg a kora középkorban lebontották, és csak most kerültek elő teljes szépségükben. A Vénusz-szobrot a biográdi helytörténeti múzeumba szállították, ahol konzerválják és részletesen tanulmányozzák.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Római kori Vénusz-szobrot találtak Horvátországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra