Múlt-kor.hu

Ritka képek az 1988-as, első Moszkva Szépe versenyzőiről

Ritka képek az 1988-as, első Moszkva Szépe versenyzőiről

2020. március 25. 13:19 Múlt-kor

Míg a XX. században a nyugati kultúrában természetesnek számítottak a szépségversenyek és a divat szeretete, később pedig a hiányosabban öltözött lányok bemutatói, a Szovjetunióban nem volt nagy hagyománya a „szépség ünnepének”. Mi több, 1959-ben hivatalosan is betiltották a hasonló rendezvényeket. A változás szelét Gorbacsov 1985-ös megválasztása jelentette, ami magával hozta a társadalmat gúzsba kötő szigor enyhülését is. A három évvel később, a Luzsnyiki Sportpalotában megrendezett, első Moszkva Szépe verseny már valóságos szenzációnak számított a gazdaságilag egyre gyengülő szuperhatalom elnyomott polgárai számára. Egyesek szerint jóval nagyobb hazai és nemzetközi figyelmet kapott, mint Gagarin 1961-es, történelmi űrutazása.

A szépségversenyt a német Burda Moden divatmagazin szponzorálta, amely egy évvel korábban az első nyugati magazinként jelenhetett meg a Szovjetunióban. A zsűri tagjainak sorában pedig természetesen helyet kapott az újságalapító, Aenne Burda is. A versenyre bárki nevezhetett a külföldi filmgyártók, producerek, divatguruk és egyéb befektetők nagy örömére, akik a korabeli források szerint elámultak az orosz lányok szépségén, és sokaknak kínáltak szerződést.

Egy társadalmat azonban nem lehet ilyen gyorsan megváltoztatni, a hivatalos szovjet közvélemény szemében a versenyen részt vevő, magukat hiányos öltözékben a televízió kamerája előtt mutogató nők tisztességtelen perszónáknak számítottak, akiket az erkölcsi normák meghatározott szintje alá lépve inkább tulajdonítottak bájaikat áruló nőszemélyeknek, mint a szépség megtestesítőinek.

A versenyt végül egy iskoláslány, Masa Kalininya nyerte

Ritka képek az 1988-as, első Moszkva Szépe versenyzőiről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. tavasz: Halálos tudomány

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra