Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ritka fényképeken Adolf Hitler és Eva Braun mindennapjai

2020. március 20. 15:07 Múlt-kor

Eva Braun és Adolf Hitler kapcsolatának története közismertnek mondható: a nála 23 évvel idősebb politikusért, majd teljhatalmú diktátorért rajongó nő a Führer legbelsőbb köreibe is bejárással bírt, ám a politikába beleszólása nem volt, végül pedig a halálba is követte őt. Egy fontos dolog azonban gyakran elvész a Braunról szóló diskurzusban: profi fényképész volt, akinek a Hitlerről és köréről készült legértékesebb fotódokumentáció egy igen jelentős részét köszönheti az utókor.

<

Bár a mindkettőjüket ábrázoló képeket jobbára nem maga Braun készítette (bár időzítő segítségével ez is egy lehetőség volt), kétségtelen, hogy jelentős részüknél szerepe volt tartalmuk alakításában és beállításukban, sokuk kimondottan az ő megrendelésére készült.

Az Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtára továbbá négy és fél órányi mozgóképanyaggal is rendelkezik, amelyet Eva Braun készített – e képsorok főként Hitler berchtesgadeni rezidenciáján készültek, Bajorországban.

Hitler és Braun viszonya nyilvánvalóan egyenlőtlen volt, ezt bizonyítja Braun két öngyilkossági kísérlete is a harmincas években.

Mindazonáltal kapóra jött a diktátor számára barátnője szakmája, mivel Hitler egyik leghatékonyabb politikai eszköze a céltudatos kompozíciójú fényképek tömege volt, amellyel a médiát elárasztotta.

A mindennapjaik során készült képek akár egy átlagos pár benyomását is kelthetik – mi sem bizonyítja jobban, hogy a megfelelően elkészített képek segítségével szinte bármilyen illúzió fenntartható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ritka fényképeken Adolf Hitler és Eva Braun mindennapjai

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra