Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Régi idők díszes táncrendjeit állítja ki az Országos Széchenyi Könyvtár a farsangi időszakra

2020. február 7. 11:26 MTI

A száz évvel ezelőtti bálok táncrendjeiből ad válogatást az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) a hónap műtárgya sorozatban csütörtöktől. Az OSZK közleménye szerint az intézményben több száz táncrendet őriznek, ezek a bálok hagyományos kellékeinek számítottak.

<

Az OSZK közleménye szerint az intézményben több száz táncrendet őriznek, ezek a bálok hagyományos kellékeinek számítottak.

Mint írják, a táncrendek története a reformkorba nyúlik vissza, de virágkorukat a dualizmus alatt élték. A kiegyezés után az Osztrák-Magyar Monarchiában feléledt a báli hagyomány, Bécs mellett Pesten is élénk társadalmi élet alakult ki. Az első fennmaradt táncrend egy bécsi juristabálból származik az 1830-as évekből.

A táncrend egy programfüzet, eleinte virágmintás kivitelezésben készült, később azonban igazi remekművé vált, egyre nagyobbak lettek a díszek és egyre kisebbek a hozzá tartozó füzetek és íróeszközök.

A 20. század fordulóján a táncrendeket már könyvkötők, ötvösök, díszműiparosok állították elő és változatos anyagokból - papírból, bársonyból, selyemből és bőrből - készültek.

A bálozók a táncrendjüket vagy már a mulatság előtt megkapták, vagy a bejáratnál lévő tálcáról vehették el, olykor pedig a vacsora- menükártya mellé helyezték el számukra.

A farsangi báli szezon a jogászbállal indult, majd minden egyesület és foglalkozási ág megtartotta a saját estélyét. A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó báli időszakot jelmezes művészbál zárta.

A táncrendekből rendezett tárlat február 25-ig látható az Országos Széchényi Könyvtárban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Régi idők díszes táncrendjeit állítja ki az Országos Széchenyi Könyvtár a farsangi időszakra

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra