Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Rábukkantak Ernest Hemingway 10 évesen írt művére

2017. október 3. 17:23

Az egyik legismertebb Nobel-díjas amerikai író, Ernest Hemingway még csupán tíz esztendős volt, amikor már szárnyait bontogatta. Két kutató bizonyítékokat talált, miszerint 1909-ben a leendő író térképeket bogarászott, valamint Írország és Skócia földrajzát tanulmányozta, ugyanis azt akarta, hogy most fellelt fikciós utazóregénye valóságosnak tűnjön.

<

Írói korszakának legkorábbi ismert bizonyítékára nemrég bukkantak rá egy fagyasztótasakban, amelyet egy lőszerdobozba raktak el a Hemingway család egyik barátjának archívumai közé, számolt be a The Telegraph.

Egy évvel az író halálát követően, 1962-ben Hemingway negyedik felesége elhagyta „Toby” Bruce-t, aki kezdetben az alkotónak dolgozott, később pedig jó barátok lettek. Hemingway halála után számos relikviáját hagyta rá, amely mind a mai napig a Bruce család gondozásában áll.

Tavaly májusban Sandra Spanier, a Pennsylvaniai Állami Egyetem munkatársa, a Hemingway leveleit gondozó és rendszerező projekt vezetője, valamint Brewster Chamberlin történész egy jegyzetfüzetre bukkant a fiatal Hemingway egyik történetével a már említett archívumban, számolt be a The New York Times.

Spanier és társa a floridai Key Westben jelentette be az író levelei újabb négy kötetének kiadását, amely még ebben a hónapban várható. A mostani, az 1929 és 1931 közti időszakot felölelő kiadványokkal együtt összesen 17 kötet jelent meg mindezidáig. A kutatók a mostani útjuk során csak meg akartak bizonyosodni afelől, hogy egy levelet sem hagytak ki az újabb könyvekből, amikor rábukkantak a gyermektörténetre.

„Európába fogunk utazni” – kezdődik a sztori. „A 20th Century Ltd.-del [a 20. század egyik legismertebb vasútja] fogunk New Yorkba menni, ahol hajóra szállunk” – folytatódik. A fagyasztótasak címkéjén ez áll: „September 8, 1909, EH diary (napló) to Europe”. Hemingway napló formában írta le történetét, amelyet szüleinek címzett, így ránézésre egyáltalán nem egyértelmű, hogy valóban fikció-e. Azonban tudjuk, hogy csak idősebb korában járt először az öreg kontinensen, arról pedig sohasem készített precíz leírást. A naplóban olvasható helyismeretei valóban előzetes kutatásból származnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Rábukkantak Ernest Hemingway 10 évesen írt művére

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra