Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Pestis idején a feltámadó holtaktól is rettegtek a középkori németek

2020. szeptember 8. 15:58 Múlt-kor

Az élőholtak logikája

A 14. század előtt a német ajkú Európában a népmesék segítő szándékú szellemekről szóltak, amelyek a síron túlról figyelmeztetik vagy segítik szeretteiket. A járványok korában azonban a holtak új alakot öltöttek: fizikailag jártak-keltek, ártó szándékkal.

„Ez a gonosz szellemekre való váltás 1300 vagy 1400 körül következik be” – mondta el Matthias Toplak, a Tübingeni Egyetem régésze, aki nem vett részt a tanulmány elkészítésében.

A középkori folklórban nyomok után kutatva Alterauge és társai rábukkantak a „Nachzehrer” névvel illetett lények történeteire. Az „utóélő” vagy „utóevő” kifejezésként fordítható elnevezés kettős jelentésű: egyrészt utal arra, hogy a halál után újból életre keltek, illetve táplálkozási szokásaikra is.

A legtöbb történet szerint e nyughatatlan, éhes lények saját magukat és halotti leplüket is elfogyasztották, eközben elszipkázva életben maradt rokonaik életerejét.

„A történeti források szerint a 'Nachzehrer' a szokatlan vagy váratlan halál következtében jön létre” – mondta el Alterauge. „Az elterjedt vélekedés szerint az ember akkor vált 'Nachzehrerré', ha a közösségéből elsőként halt bele egy járványba.”

A járványok sújtotta területeken az ilyen elméletek igencsak megalapozottnak tűnhettek: ahogy az áldozat közeli rokonsága is elkezdte a betegség tüneteit produkálni, és a temetés után néhány nappal maguk is ágynak estek, sokaknak tűnhetett úgy, mintha az elhunyt átkozta volna meg őket.

„Mindeme természetfeletti hiedelmek hátterében a közösség számos tagjának hirtelen halála állhat” – mondta el Toplak. „Logikus, hogy az emberek különféle szellemeket hibáztattak, és óvintézkedéseket tettek azért, hogy a holtak ne térhessenek vissza.”

Ugyancsak félelmet ébresztett ekkoriban az úgynevezett „Wiedergänger”, azaz „újrajáró” is, amely a napjainkban is népszerű horrortoposznak számító, a sírjából felkelő és az élőkre támadó halottat jelenti.

„Ha valamit elrontottál, nem tudtad befejezni teendődet az életben a hirtelen halál miatt, vagy vezekelned, esetleg bosszút kell állnod valamiért, 'Wiedergängerré' változhatsz” – magyarázta Alterauge.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Pestis idején a feltámadó holtaktól is rettegtek a középkori németek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra