Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Péntektől látogatható a Vatikán területén fekvő római nekropolisz

Péntektől látogatható a Vatikán területén fekvő római nekropolisz

2023. november 15. 13:21 MTI

A pápai állam alatt húzódó, ókori római temetőt mutatta be Barbara Jatta, a Vatikáni Múzeum igazgatója kedden a nemzetközi sajtó jelenlétében.

<

Öt évszázadon át temetkeztek ide

A Vatikáni Múzeum igazgatónője látványos gesztussal avatta fel az új régészeti helyszínt: kitárta azt a hatalmas bronzkaput, amely a pápai államot körülvevő falon található, de mostanáig ritkán nyitották meg.

Az úgynevezett Santa Rosa kapun juthatnak be a látogatók november 17-től a Vatikánváros alatt található nekropoliszba, amely pénteken és szombaton fogadja a közönséget előzetes internetes foglalással.

A temető az i. e. 1. századtól az i. sz. 4. századig működött az ókori Rómából kivezető, via Triumphalis nevű országút mentén.

A dombra épített – és ezért teraszosan kialakított – temetőben sorakozó több száz sírból negyven kripta maradt meg jó állapotban.

Fennmaradtak a sírkamrák falát díszítő freskótöredékek, a padlókat borító mozaikdíszítések, a szarkofágokat borító borostyánkőlapok, a hamvakat őrző urnák, az olaj tárolására szolgáló cserépedények, valamint számos halotti felirat, márványszobor, használati tárgyak.

A közel ezer négyzetmétert lefedő régészeti helyszín egyedülállónak számít még Rómában is, mivel pár méterrel a mai talajszint alatt sétálhatnak a látogatók az ókori temető utcáin.

A Vatikán régészeti szempontból is értékes: a Szent Péter bazilika területén állt egykor Nero császár cirkusza, mellette az a római temető, ahol a cirkuszban keresztre feszített Pétert apostolt temették el.

A nekropolisz a pápai állam egy másik pontján terül el, és nem szolgált keresztény temetkezési helyként.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Péntektől látogatható a Vatikán területén fekvő római nekropolisz

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra