Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Pánik és zűrzavar Nagyszebenben: film készül a forradalom napjairól

2022. február 10. 13:35 MTI

Szeben ’89 címmel mozifilm készül a romániai kommunista rezsimet megdöntő forradalom valós eseményei alapján Tudor Giurgiu rendezésében, román–magyar koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával.

<

Az 1989-es sorsdöntő eseményeket feldolgozó, Szeben ’89 címmel készülő koprodukció gyártására 123,6 millió forint támogatást szavazott meg a Nemzeti Filmintézet – olvasható az NFI közleményében.

Mint írják, a Szeben ’89 egy kevésbé ismert történetet elevenít fel az erőszakos polgári zavargások kaotikus napjairól, amelyek véres összetűzéshez vezettek a hadsereg és Ceaușescu elnyomó szervei, a Miliția és a Securitate, a román titkosrendőrség között.

A készülő film felidézi, amikor a gyilkosságokért felelősnek tartott „terroristák” hajszája során pánik és zűrzavar támad a városban. Senkiben nem szabad megbízni és bárkiből lehet ellenség. Tudor Giorgiu rendezőként és producerként is számos sikeres filmet jegyez és több magyar filmben is részt vett már korábban koproducerként (Aglaja, Spirál).

A Szeben ’89 főbb szerepeiben Alex Calangiu, Ionut Caras, Leonid Doni, Nicu Mihoc és Cristi Popa mellett Bíró József, Dimény Áron és Deák Zoltán is látható lesz. A film operatőre Alexandru Sterian.

A Libra Films (producer: Oana Giurgiu, Tudor Giugiu), valamint a Mythberg Films koprodukciójában, Berger József producer vezetésével készülő Szeben ’89-ben kiváló magyar filmesek vesznek részt, vágója Lemhényi Réka, zenéjét Cári Tibor szerzi – áll a közleményben. Mint írják, a romániai forgatás februárban kezdődik, majd a vágás, a teljes hangi- és képi utómunka, a VFX, valamint a zeneszerzés is Magyarországon lesz.

A Nemzeti Filmintézet fő törekvései között szerepel a nemzetközi koprodukciók ösztönzése és támogatása. 2020 januárja óta 15 nemzetközi koprodukcióban megvalósuló mozifilm kapott NFI támogatást, köztük a Mrs. Harris Goes to Paris (angol–magyar) Lesley Manville, Isabelle Huppert és Lucas Bravo főszereplésével, továbbá a Hétköznapi kudarcok (cseh–magyar–olasz–szlovák) Kerekes Vicával és A fekete pók (svájci–magyar) Gera Marinával és számos magyar filmes közreműködésével.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Pánik és zűrzavar Nagyszebenben: film készül a forradalom napjairól

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra