Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Online rendezvény keretében emlékeznek Zenthe Ferencre

2020. december 2. 14:52 MTI

Online programmal emlékezik a 100 éve született Zenthe Ferencre az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI). Az online módon hallgatható beszélgetés december 3-án, csütörtökön lesz 16 órától.

<

Zenthe Ferenc, a nemzet színésze, Kossuth-díjas, kiváló és érdemes művész, a 20. század második felének egyik legnépszerűbb alakja volt, romantikus hősök, történelmi kalandfilmek szerepeinek hiteles megformálója.

Zenthe Ferenc (1920-2006) pályáját vidéken kezdte, majd 1952-ben a Madách Színház szerződtette, ahol haláláig játszott. Páratlan népszerűségét filmjeinek köszönhette - több generáció izgulta végig Eke Máté, azaz a Tenkes kapitánya kalandjait a televízióban.

A színművész a közkedvelt rádió- és tévésorozatok alakjai mellett jelentős drámai szerepeket is megformált. Ennek egyik legszebb példája az 1983-ban készült Jób lázadása című játékfilm, amelyet Gyöngyössy Imre és Kabay Barna rendezett.

A film és benne Zenthe Ferenc alakítása osztatlan elismerést váltott ki mind a szakma, mind a közönség körében.

Számos hazai és nemzetközi filmes díjat megnyert, többek között jelöltje volt az 1984-es Oscar-díjnak a legjobb külföldi film kategóriában, Sanremóban nagydíjat, Fondiban (1986) fődíjat kapott, Cannes-ban pedig kiemelten méltatta a zsűri.

Az OSZMI programjának vendége ifj. Zenthe Ferenc, a művész fia, valamint – online bejelentkezéssel – Tóth Enikő, Lőte Attila és Csernák János színművész.

A beszélgetést Gajdó Tamás színháztörténész vezeti. A program itt érhető el, és a hozzá kapcsolódó, Száz éve született Zenthe Ferenc című mozgóképes összeállítás már december 2-án, szerdán 7 órától elérhető az OSZMI honlapjáról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Online rendezvény keretében emlékeznek Zenthe Ferencre

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra