Múlt-kor.hu

Ön átmenne Edison állástesztjén?

Ön átmenne Edison állástesztjén?

2015. március 16. 15:33

Manapság még a legnagyobb, a legpiacképesebb elmékre vadászó multik sem késztetik olyan kemény agytornára a mégoly felkészült álláskeresőket, mint tette azt Thomas Alva Edison a maga korában. Az 1921 tavaszán kiszivárgott, a The New York Times napilap által az év májusában ismertetett tesztről az állásinterjú "áldozatai" azt mondták, hogy csak a "két lábon járó enciklopédiák" képesek helyesen kitölteni, ezzel a megállapítással pedig ma is nagyon nehéz vitába szállni.

Hol található a Spitzbergák? Ki volt Bessemer? Milyen hadianyagot szállított Chile az antantnak az első világháborúban? Ki találta fel a logaritmust? Melyik a Föld legmélyebb pontja? Mi az a keszonbetegség? Kinek az operája A trubadúr? Hogyan állítják elő a kénsavat? Melyik a legkönnyebb fa? Hol született Napóleon?

Alaposan meggyűlhetett a bajuk a fenti kérdésekkel azoknak az álláskeresőknek, akik Thomas Alva Edisonnal akartak együtt dolgozni. A Menlo-parki varázsló 146 kérdésből álló tesztjét a modern műveltségi vetélkedők is megirigyelhetnék, ám azokkal ellentétben ennek csak egy célja volt: megtalálni a legjobb munkatársat.

Edison kérdései 1921 tavaszán szivárogtak ki, két, rendkívül jó memóriával megáldott álláskereső diktálta le őket a The New York Times amerikai napilapnak. A The Chicago Tribune élesben is kipróbálta a tesztet, amikor újságíróit elküldte a Chicagói Egyetemre, hogy megnézzék, hogyan vizsgáznak az ott tanulók. Az eredmény lesújtó: a fiúk a kérdések mindössze 35, míg a lányok a 28 százalékát tudták megválaszolni. A lap meg is kongatta a vészharangot: a mai kor fiataljai egyre butábbak.

A ravasz újságírók magát Albert Einsteint is faggatták, aki azt mondta: "megbukott" a teszten, mert nem tudta pontosan megmondani a hangsebesség mértékét, sőt Edison legfiatalabb fia, Theodore - akkor mint a Massachusettsi Műszaki Egyetem diákja - is gyengén teljesített, amikor a lap egyik munkatársa vizsgáztatta. Edison állítólag azért készítette a tesztet, mert elege volt abból, hogy az egyetemekről érkező álláskeresőknek egyszerűen nem volt meg a szükséges tárgyi tudása.

A The New York Times eredeti cikke és a kérdések

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ön átmenne Edison állástesztjén?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra