Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ókori „V.I.P.-zóna” maradványait tárták fel a pergamoni amfiteátrumban

2021. október 7. 18:00 MTI

A társadalmi elit névre szóló ülőhelyeit tárták fel a törökországi Pergamon – ma Bergama – városának amfiteátrumában. A római Colosseum másának szánt építményben még Itáliából érkező látogatók is megfordultak.

Az ásatások 2018 óta folynak az 1800 éves amfiteátrumban, amely azért olyan vonzó a régészeknek, mert nagyon hasonlít a római Colosseumra (eredeti nevén Amphiteatrum Flavium).

A felfedezést a Német Régészeti Intézet és a Berlini Műszaki Egyetem építészeti intézete a TransPergMicro projekt keretében tették, a kutatásokat Törökország Kulturális és Turisztikai Minisztériuma is támogatta – írta a livescience.com.

Az amfiteátrumban gladiátorok és állatok csaptak össze a Kr. u. 2. században, de az építmény kivégzések, valamint ütközetek „újrajátszásának” is helyszínéül szolgált.

A most feltárt „V.I.P.-zóna” a mai sport- és szórakoztató létesítmények több ülőhelyes boxaihoz hasonlít.

A pergamoni amfiteátrum arénáját óriási méretűre tervezték, hogy megelőzze a régió többi – rivális – városát, köztük Epheszoszt és Szmirnát – mondta Felix Pirson, a Német Régészeti Intézet igazgatója.

„Fel akarták építeni a római Colosseum mását, amelyet a társadalom minden rétegéből látogattak az emberek. A felső osztályok tagjainak, az előkelő családoknak saját ülőhelyeik voltak, a nevüket is bevésték a kőfülkék falába” – magyarázta.

Eddig öt privát részleget tártak fel a pergamoni amfiteátrumban, ám a kutatások tovább folytatódnak.

A kutatók figyelmét egy másik részlet is megragadta: latin neveket találtak görög betűkkel leírva. Úgy vélték, érkezhettek olyan emberek Itáliából, akinek saját helyet biztosítottak a pergamoni amfiteátrumban.

Az újonnan feltárt leleteket az izmiri Bergama Múzeumban fogják kiállítani, az ásatások idén fejeződnek be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ókori „V.I.P.-zóna” maradványait tárták fel a pergamoni amfiteátrumban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra