Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ókori régiségeket bemutató múzeum nyílt Egyiptom népszerű üdülővárosában

2020. március 2. 13:11 MTI

Kulturális látnivalóval bővültek a tengerparton nyaraló turisták szabadidő-lehetőségei Hurgáda egyiptomi üdülőhelyen, ahol szombaton felavatták a régi korok emlékeit bemutató Hurgádai Múzeumot.

<

Az összesen 10 ezer négyzetméteres, bevásárló- és szórakoztatóközpontot is magába foglaló vadonatúj múzeumi komplexumnak az emeleti szintjén, 3000 négyzetméteren mutatnak be a vörös-tengeri térség raktáraiból, sőt azon túlról származó 1791 régiséget, köztük négy jó állapotban fennmaradt múmiát.

Ez Egyiptomban az első olyan múzeum, amely az állam és a magánszektor együttműködésében valósult meg – mondta a megnyitón Musztafa Kemal Madbúli miniszterelnök.

A kormányfő szerint a múzeum egyetlen fillérjébe sem került az államnak, a teljes, 160 millió egyiptomi font (3,1 milliárd forint) költséget egy magánbefektető vállalta magára.

Hangsúlyozta, hogy az intézmény megfelel a nemzetközi szabványoknak, és azt szakmailag teljes egészében az állam felügyeli.

Madbúli reményei szerint a múzeum átadása lökést ad a kulturális turizmusnak is a most még leginkább a strand- és búvárturizmustól függő térségben.

A 12 folyosón 41 üvegvitrinben kiállított tárgyak egy része kiemelten foglalkozik az ókori szépségápolással, de láthatók emlékek a modern egyiptomi királyság idejéből is – mondta Mohamed Emam, a múzeum igazgatója.

Az igazgató hangsúlyozta, a restaurátorok "nyolc hónapon keresztül napi 18 órán át dolgoztak", a múzeum időre elkészüljön a lehető legjobb minőségben.

Haled Ahmed el-Anani műemlékvédelmi miniszter szerint a Hurghada Museum "komplett panorámáját adja az egyiptomi civilizációnak különböző korokból".

"Az üdülni és búvárkodni hozzánk érkező turisták immár megismerkedhetnek történelmünkkel és kulturális örökségünkkel is" – tette hozzá.

Rövidesen hasonló múzeum nyílik Egyiptom másik nagy vörös-tengeri üdülőhelyén, a Sínai-félszigeten fekvő Sarm es-Sejkben is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ókori régiségeket bemutató múzeum nyílt Egyiptom népszerű üdülővárosában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra