Múlt-kor.hu

Odébb toltak egy erózió fenyegette 120 éves dániai világítótornyot

Odébb toltak egy erózió fenyegette 120 éves dániai világítótornyot

2019. október 24. 11:36 MTI

Az Északi-tenger partján emelkedő, 23 méter magas, 120 éves Rubjerg Knude világítótornyot, amely Dánia egyik fő turistalátványossága, síneken mozgó gördülőalkalmatosságra helyezték, és nagyon alacsony sebességgel 70-80 méterrel odébb, biztonságos helyre tolták, mert az a veszély fenyegette, hogy az erózió miatt összedől.

Amikor 1900-ban megkezdte működését az ország északnyugati partvidékén, a torony még 200 méterre volt a tengerparttól, a homokos part folyamatos eróziója miatt azonban napjainkban már hat méterre megközelítette a víz.

Az 1000 tonnás építmény áttelepítése sokba kerül, de Arne Boelt hjoerringi polgármester szerint nincs más választásuk, mert különben le kellene bontani a tengerbe omlás veszélye miatt. Lea Wermelin dán környezetvédelmi miniszter nemzeti kincsnek nevezte az évente 250 ezer látogatót vonzó világítótornyot, amelynek megmentéséhez 5 millió koronával járult hozzá a tárcája.

A használaton kívüli világítótorony már 1968-ban beszüntette hajózást segítő tevékenységét. Rövid ideig múzeumként működött, egyebek közt az erózióval, a futóhomokkal vívott küzdelmet mutatta be. Az ingatag homokdűnén emelkedő építmény végül múzeumként is megszűnt létezni, mivel a futóhomok maga alá temetett két szomszédos épületet.

Az áthelyezési művelet 10 méter/óra tervezett sebességgel zajlott, és 10 órán át tartott. Az első fél órában 1,4 métert tett meg a guruló világítótorony. A toronytól nem messze 2008-ban lebontottak egy román stílusú templomot, amelyet ugyancsak az a veszély fenyegetett, hogy beleomlik a tengerbe. Az 1250-ben épült Maarup templomban forgatták az első Oscar-díjas dán film, a Babette lakomája (1987) több jelenetét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Odébb toltak egy erózió fenyegette 120 éves dániai világítótornyot

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. tél: Legendás anyósok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra