Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mozgóképpé alakított fotókkal kelnek életre Budapest harcokban elpusztult épületei

2021. december 10. 13:36 MTI

Mozgóképen keltik életre Budapest II. világháborúban, vagy az 1956-os szabadságharcban megsérült, majd elbontott épületeit – tájékoztatta az Animatiqua stúdió csütörtökön az MTI-t.

<

A stúdió harmadik filmjében is a Fortepan archívum gyűjteményéből válogatott fotók alakulnak át mozgóképpé. Újdonságként ezúttal több figyelem jutott a főváros egykori lakóira – közölték.

Egyebek mellett a régi Nemzeti színház épülete, a hömpölygő Duna, csobogó szökőkút, az egykori Erzsébet hídon gördülő villamos vagy a Tabánban csordogáló Ördögárok patakja elevenedik meg a felvételeken.

Budapesten sok épület tűnt el részben a háború pusztításai miatt, részben pedig az 1945 utáni „szovjetizációval” összefüggő politikai koncepciók áldozataként – idézi a közlemény Sólymos Sándort, a Magyar Képzőművészeti Egyetem egykori rektorhelyettesét, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem jelenlegi szaktörténészét.

Példaként említette a régi Nemzeti Színház épületét, „a helyén ma is egy idétlen tér van csak, aminek kialakítását annak idején a metróépítéssel magyarázták. A szovjet rezsimnek az útjában volt a nemzet színháza és az a tradíció, amit megtestesített” – mondta.

A filmben a térhatást mozgóképes elemek bevonásával erősítették.

Az elkészítés csaknem 600 munkaórát vett igénybe, és mintegy 30 képet dolgoztak fel, egyes esetekben a 3D technológia felhasználásával.

A fák, emberek vagy járművek által kitakart részeket vagy más forrásból pótolták, vagy újraalkották, az ismétlődő mintákra hagyatkozva – áll a közleményben.

A videó az alábbi linken tekinthető meg:

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mozgóképpé alakított fotókkal kelnek életre Budapest harcokban elpusztult épületei

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra