Múlt-kor.hu

Mit használtak az emberek a toalettpapír előtt?

Mit használtak az emberek a toalettpapír előtt?

2018. november 5. 17:49 Múlt-kor

A papír feltűnése

Habár a modern vízöblítéses toalett előfutára már 1596-ban megérkezett, az első nyugati toalettpapírt csupán 1857-ben kezdték el gyártani, amikor Joseph Gayetty amerikai feltaláló 500 laponként 50 centért kezdte el árulni aloe verával átitatott „terápiás papírját”, amelyet eredetileg orvosi kiegészítőként árult aranyérproblémákkal küszködők számára. Gayetty találmányának elterjedése előtt az emberek azt használták, ami kéznél volt – mohát, földet, állati szőrt, vagy akár kagylóhéjat.

Habár Gayetty igen büszke volt találmányára, üzleti értelemben bukás volt. Ennek ellenére többen is igyekeztek nyomdokaiba lépni, és saját toalettpapírt piacra dobni. Sikert végül a szintén amerikai Scott-testvérek – Thomas, Edward és Clarence – értek el 1867-ben, innentől kezdődött a modern, perforált, gurigákban kapható toalettpapír elterjedése. A Northern Tissue nevű cég 1935-ben dobta piacra az első garantáltan szálkamentes változatot, míg az első puhább – kétrétegű – toalettpapírt 1942-ben kezdte el forgalmazni Nagy-Britanniában a St. Andrew's Paper Mill.

Azóta már a papír minőségében vannak csupán különbségek – méretében, tömegében, tartósságában, vízfelszívó képességében, stb. Az idők során egyes cégek felméréseket is végeztek a vásárlók körében, és ezek eredményének megfelelően álltak elő újabb termékekkel. A minőség legfőbb mutatói a papír tartóssága (mennyire hajlamos a szakadásra), felszínének durvasága, és rétegeinek száma.

A legalacsonyabb minőségű toalettpapír egy-, esetleg kétrétegű, és igen durva felülettel bírhat, a közepes minőségűek erősebb papírból és több rétegből állnak, míg az igazán prémium kategóriás termékek akár négy rétegből is lehetnek. Utóbbiak lehetnek aloéval vagy más nyugtató hatású folyadékkal vagy krémmel is átitatva. Az idők során a keményebb és puhább toalettpapírok között az árkülönbség csökkent, aminek nyomán a puhább típusok váltak népszerűbbé, ezáltal általánosan elterjedtté.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mit használtak az emberek a toalettpapír előtt?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra