Múlt-kor.hu

Mit ettek a különféle korok katonái?

Mit ettek a különféle korok katonái?

2018. november 23. 15:46 Múlt-kor

Vietnám és az MCI

A vietnámi háborúban a katonák fejadagját az 1958-tól 1981-ig rendszerben lévő MCI (Meal, Combat, Individual) jelentette, amelyet kartondobozban kaptak kézhez. Ezek egy étkezésre voltak elegendők, 1200 kalória energiatartalommal. A kartondoboz egy konzervdoboznyi húsos ételt (például sonkát és babot, vagy pulykafasírtot), egy konzervdoboznyi kenyérfélét (amely lehetett kétszersült, keksz, vagy sütemény), és egy konzervdoboznyi desszertet (például almakompótot, szeletelt barackot vagy „pound cake”-et, azaz egyensúlytésztát) tartalmazott.

A teljes készlet igen nagy és nehéz tudott lenni, ezért a csapatok gyakran elemeire szedték, és csak a legszükségesebbeket vitték magukkal őrjárataikra – ilyenkor a konzervdobozokat zoknikba helyezték, amelyeket a felszerelésükhöz tudtak kötözni. A melegítésre igen korlátozott lehetőségeik voltak a harcmezőn: az egyik népszerű módszer az volt, hogy az egyik konzervdoboz alját átszurkálták, erre helyezték a melegítendő konzervdobozt, majd egy darab C4-es robbanószert meggyújtva felmelegítették.

Az amerikai katonák Vietnámban az MCI mellett kaptak minden napra malária elleni tablettát, sótablettát, valamint a naponta négyszer fogyasztandó Lomotilt, amely a katonák által a dzsungelben gyűjtött víz fertőtlenítésére használt halazon nevű szer által okozott hasmenést volt hivatott mérsékelni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mit ettek a különféle korok katonái?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra