Múlt-kor.hu

Mit ettek a különféle korok katonái?

Mit ettek a különféle korok katonái?

2018. november 23. 15:46 Múlt-kor

Napóleon serege

A francia császár seregei valószínűleg igen ritkán mondhatták el, hogy jól laktak. A legjobb esetben is 24 uncia (kb. 680 gramm) kenyér, fél font (kb. 0,2 kilogramm) hús, 1 uncia (kb. 28 gramm) rizs vagy kétszer ennyi szárított bab, borsó vagy lencse, 1 quart víz, 1 gill (kb. 1,2 deciliter) konyak, és egy fél gill ecet volt a katonák fejadagja. Amikor nem volt kenyér, kemény zsemlegombócokat készítettek lisztből, vízből és sóból. Ezeket tűzben sütötték, vagy a főzeléket dúsították velük.

Az a tény mentette meg a francia katonákat, hogy az európai mezőgazdaság egyre jobban átállt eddigre az olyan élelmiszernövényekre, mint a kukorica és a burgonya, amelyek gyakorlatilag egyenesen a termőföldről azonnal fogyaszthatók. A napóleoni háborúk gasztronómiájához tartozik még továbbá az a legenda, hogy a híres francia bagett is itt keletkezett – formáját eszerint annak köszönheti, hogy el kellett férnie a katonák nadrágszárában.

Mit ettek a különféle korok katonái?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra