Múlt-kor.hu

Mit ettek a különféle korok katonái?

Mit ettek a különféle korok katonái?

2018. november 23. 15:46 Múlt-kor

Az oszmán janicsárok

Ereje csúcspontján, a 17. században az Oszmán Birodalom hatalmas területeket birtokolt Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és Dél-, illetve Kelet-Európában. A szultán legmegbízhatóbb csapatai, a janicsárok igen jó élelmiszerellátást kaptak. Ha lehetett, frissen sütött kenyeret kaptak, ha ez nem volt megoldható, akkor kétszersültet. Minden nap kaptak húst – nagyjából 200 grammot, általában birkát, emellett mézből, kávéból, rizsből, és bulgurból is megvolt a napi fejadag.

A legfőbb szerepe a források szerint a kétszersültnek volt: egy megfigyelő szerint Isztambulban 105 kemence volt kizárólag ezek sütésére fenntartva, a hadsereg számára. Nem volt azonban mindig biztonságos az élelmiszer – egy másik leírás dühösen szól arról, hogy e termékek kapzsi készítői spóroltak a liszttel a nagyobb nyereség érdekében, és földdel helyettesítették, ami számos katona életébe került.

Mit ettek a különféle korok katonái?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra