Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Minden korábbinál régebbi cirill betűs szöveget találhattak

Minden korábbinál régebbi cirill betűs szöveget találhattak

2023. május 22. 11:20 Múlt-kor

Egy romos bulgáriai erődben, egy ólomlapra vésve találták meg az 1100 éves feliratot, amely az eddig fellelt legrégebbi cirill betűs nyelvemlék lehet.

<

„A szöveget egy ólomlapra írták, amelyet aztán a mellkason hordtak, hogy az megóvja a viselőjét a bajtól és a gonosz befolyásától” – mondta el Ivajlo Kanev, a bolgár Nemzeti Múzeum régésze, a görög-bolgár határon álló erődben folyó ásatás vezetője.

A felirat két nevet említ meg, akik közbenjárásért könyörögnek: Pavelt és Dimitart.

„Nem ismert, hogy ki volt ez a két ember, de Dimitar valószínűleg az erőd őrségének tagja volt, Pavel pedig az ő rokona” – mondta Kanev.

A felirat I. (Nagy) Simeon cár idejéből származik, aki 893 és 927 között uralkodott a Bolgár Birodalom felett. Uralma alatt a birodalom kiterjesztette határait, és több hadjáratot is indított a Bizánci Birodalom ellen.

A cirill írás a középkor során fejlődött ki; a betűk írásmódja és az ólomlap erődön belüli helyzete alapján a most talált lelet valószínűleg a bolgár helyőrséggel került az erődbe 916 és 927 között.

Az eddig ismert legkorábbi cirill betűs szöveg 921-ből származik, így a most talált felirat mindenképp az egyik legrégebbi ilyen nyelvemlék.

Egy, a feltárásban részt nem vevő kutató elismerte a lelet fontosságát, de óvatosságra intett.

Javor Miltenov, a Bolgár Tudományos Akadémia Bolgár Nyelvi Intézetének kutatója szerint „ez egy nagyon érdekes lelet, és joggal ébreszt érdeklődést. Látnunk kell a felirat teljes leírását, illetve régészeti kontextusát is, mielőtt bizonyosságot nyerhetünk a koráról.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Minden korábbinál régebbi cirill betűs szöveget találhattak

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023. nyár: Kedvenc keddi sorozataink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra