Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Milyen volt a viktoriánus háziszolgák egy átlagos napja?

2019. május 27. 16:51 Múlt-kor

<

19:00-21:00 óra között

Az egész konyhai személyzetre szükség van a vacsora felküldéséhez. A mosogatólegény ismét elmosogat, majd ő és a konyhai cselédlány kitakarítják a konyhát és elrendezik a szennyes ágyneműt.

Nyolc órakor a lakáj csengővel vagy gonggal jelzi a vacsoraidőt, majd 15 perc múlva, amikor az ételt felküldik, ismét jelez. Felszolgálja a vacsorát, és várakozik az asztal mellett. Ezt követően visszaviszi a tányérokat a konyhába, eltávolítja a terítőt, és leporolja az asztalt, majd leoltja a lámpákat az étkezőben. Ezután segít elkészíteni és felszolgálni a teát és a kávét a dolgozószobában vagy az étkezőben, majd elmosogatja az üvegtárgyakat és ezüstöket, amelyeket a vacsoránál használtak.

A vacsoracsengő szavára az alárendelt cselédlány előbb vár néhány percet, majd végigjárja a földszinti szobákat, és rendbe teszi őket a fentebb említett módon. Amíg a család étkezik, végigjárja az immár üres emeleti szobákat is, és előkészíti az ágyakat éjszakára (eltávolítja a dísztakarókat és díszpárnákat), ellenőrzi a kandallók tüzét és a mosakodótálakat, és kiüríti az éjjeli edényeket.

21:00

A konyhai cselédlány elkészíti és felszolgálja a szolgák vacsoráját (supper), ezt követően a konyhai személyzet is megeszi sajátját. A lakáj várakozik a hallban, amíg az esetleges vendégek távoznak.

22:00

Vége a hosszú napnak. A lakáj, ha szükséges, felszolgálja a késői vacsorát (supper) a családnak, és a hálószobába való gyertyát ad azoknak a családtagoknak, akik nyugovóra kívánnak térni. Segít a komornyiknak bezárni a ház ablakait és ajtóit, míg a konyhai cselédlány ellenőrzi a tüzek biztonságát, és bezárja a konyhát. Az alárendelt cselédlány meleg vizes üvegeket visz fel a hálószobákba, majd maga is nyugovóra tér.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Milyen volt a viktoriánus háziszolgák egy átlagos napja?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra