Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Messziről származó tengerészek is szolgáltak VIII. Henrik kedvenc hajóján

2021. május 21. 11:13 Múlt-kor

Az 1545. július 19-én a dél-angliai Portsmouth közelében elsüllyedt angol hadihajó, a Mary Rose legénységének maradványait az eddigi legalaposabb vizsgálatnak vetették alá. Az eredmények meglepőek: Észak-Afrikából és Spanyolországból származó tengerészek is szolgálhattak VIII. Henrik flottájának büszkeségén.

<

Korábbi jelek is utaltak rá

Alexzandra Hildred, az 1971-ben megtalált és 1982-ben kiemelt hajóroncs megóvásáért felelős szervezet, a Mary Rose Trust kutatásvezetője és fegyverzetért, valamint emberi maradványokért felelős kurátora elmondta: már a hajóroncsból előkerült, nem Angliában készült tárgyak puszta számából is következtetni lehetett arra, hogy a legénység egy része külföldi volt.

„Arra azonban nem számítottunk, hogy ennyire sokfélék lettek volna. Ez a tanulmány átformálja a feltételezéseinket az éppen születőben lévő angol haditengerészet összetételét illetően” – mondta Hildred.

A Mary Rose, a korabeli angol flotta büszkesége hosszú éveken át vett részt a francia, skót és breton partok mentén folyó harcokban, ahol gazdagon kitüntette magát. Egy 1536-os nagyobb újjáépítést követően utolsó bevetése végül 1545. július 19-én volt, amikor a Wight-sziget és az angol szárazföld közti szorosban, a Solentben – pontosan nem ismert okból – a francia gályák elleni harc közben elsüllyedt, 415 fős legénységének nagy részével együtt.

A hajó roncsát a szoros fenekén 1971-ben fedezték fel, és 1982-ben emelték ki, egykori legénységéből 179 fő maradványaival együtt. A fedélzeten a csontok mellett több ezer tárgyat is találtak, a szerszámoktól a fegyvereken át a legénység által kedvelt játékokig.

A csontok kiváló állapota, valamint az a tény, hogy pontosan tudni lehet haláluk idejét és körülményeit, kivételes lehetőséget nyújtott a kutatóknak arra, hogy a legkorszerűbb vizsgálati eszközök segítségével elmerüljenek a legénység életében.

Az új tanulmány elkészítéséhez a Cardiffi Egyetem, a Mary Rose Trust, valamint a Brit Geológiai Szolgálat kutatói egy többizotópos elemzés nevű eljárást alkalmaztak a legénység nyolc tagjának fogain, hogy kiderítsék, hol tölthették korai éveiket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Messziről származó tengerészek is szolgáltak VIII. Henrik kedvenc hajóján

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra