Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mégis lehetnek rejtett kamrák Tutanhamon fáraó sírjában?

2020. február 20. 18:36 Múlt-kor

Ismét fellángolt a vita az ókori Egyiptom régészetének egyik legnépszerűbb és legizgalmasabb rejtélye körül: lehetnek-e rejtett kamrák Tutanhamon fáraó 1922-ben feltárt sírjában? A közelmúltban több alkalommal, számos régészcsoport által vizsgált kérdésre eddig igen biztosan nemlegesnek tűnt a válasz, azonban most egy, a volt régiségügyi miniszter, Mamduh Eldamati által vezetett kutatás alapján úgy tűnik, mégis lehetnek további járatok a híres fáraósír mellett.

<

Az elveszett királyné sírja?

Eldamati csapata földradarral vizsgálta meg a 3400 éves temetkezési hely körüli területet, és állításuk szerint az ifjú fáraó nyughelyének falától néhány méterre, azzal egy szinten korábban ismeretlen, folyosószerű űrre bukkantak. Az eredményt a Régiségek Legfelsőbb Tanácsának is átnyújtották.

Ray Johnson, a Chicagói Egyetem Luxorban működő Keleti Intézetének egyiptológusa szerint az adatok „rendkívül izgalmasak”. Johnson véleménye szerint „nyilvánvalóan van valami a sírkamra északi falának túloldalán”.

A múltban a kérdést többször vizsgálták a terepen dolgozó szakemberek, e vizsgálatokból azonban egymásnak ellentmondó eredmények születtek, és sok kutató nem helyesli a feltételezés további feszegetését.

Legutóbb Francesco Porcelli, a Torinói Egyetem Politechnikai Intézetének fizikusa végzett a sírkamrán belülről földradaros vizsgálatot 2017-ben. Porcelli kitart amellett, hogy eredményei kizárják a rejtett terek létét.

Az egyetlen érintetlen állapotban feltárt egyiptomi uralkodósír rejtélyei azért is izgatják ennyire mind a tudományos köröket, mind a közvéleményt, mert sokan feltételezik, hogy a szóban forgó kamrák Tutanhamon anyósa, Nofertiti királyné maradványait rejthetik.

Nofertitiről úgy tartják, Tutanhamon uralkodása előtt maga kormányozhatta a válságban lévő Egyiptomot férje, Ehnaton halálát követően.

Eldamati csapata Tutanhamon sírkamrájával azonos mélységben, ám attól keletre érzékelte az arra merőlegesen, a fáraó sírjának lejáratával párhuzamosan futó járatot, amely körülbelül két méter belmagasságúnak és legalább tíz méter hosszúnak tűnik.

Egyelőre nem biztos, hogy a feltételezett járat összekapcsolódhat-e valahol Tutanhamon sírjával (amelyet a régészeti zsargonban KV62-ként ismernek), vagy teljesen különálló egységet képez.

A kutatók szerint tájolása arra enged következtetni, hogy van kapcsolat a sír és az új járat között, mivel az egymástól teljesen különálló sírokat más-más szögben helyezték el az egyiptomiak.

Mindazonáltal az eddigi eredmények nem mindenkit győztek meg. Záhi Havássz, Egyiptom újra régészként tevékenykedő első régiségügyi minisztere szerint a geofizikai módszerek az országban nehezen alkalmazhatóak, és eddig mindig félrevezették a tudósokat.

Havássz emlékeztetett, hogy 2019-ben ásatást végzett Tutanhamon sírkomplexumától északra a felszínen, és nem találta nyomát további kamráknak vagy azokhoz vezető lejáratoknak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mégis lehetnek rejtett kamrák Tutanhamon fáraó sírjában?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra