Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Még az ókorban négyszer átépítették Augustus császár germaniai erődjét

Még az ókorban négyszer átépítették Augustus császár germaniai erődjét

2023. május 15. 11:20 Múlt-kor

A németországi Haltern am See városának római erődjén ásatásokat végző régészek felfedezték, hogy a folyóparti erődítményt 2000 évvel ezelőtt négyszer is teljesen újraépítették.

<

A római időkben az Észak-Rajna-Vesztfália tartományában található Haltern am See jelentős katonai erődítmény és település volt. A történészek szerint az erődöt Augustus császár építtette, akitől az Aliso nevet kapta.

Az erőd mellett a Lippe folyó völgyébe nyúló, teraszszerű földnyelven egy kisebb parti erősség is állt.

A természetes kikötőhelyre épült támaszponton járőrhajók és csapatszállítók is kiköthettek egykor.

Az Észak-Rajna-Vesztfáliai Területi Szövetség (LWL) a területen tervezett építési munkálatok előtt végzett feltárásokat a két egymáshoz közel lévő régészeti lelőhelyen.

Ennek során megállapították, hogy a rómaiak négyszer is újraépítették a támaszpontot, minden alkalommal eltérő tervek alapján.

A folyami erőd egykori területét az 1950-es években szinte teljesen beépítették, de a projekt során az LWL régészeinek lehetőségük nyílt modern technikákkal megvizsgálni a régészeti maradványokat.

A kutatók számos gödör és árok nyomaira is bukkantak, amelyek az itteni építkezések legkorábbi szakaszából származnak, és elrendezésükben hasonlóságot mutatnak Bergkamen-Oberaden római erődjével.

A harmadik építési fázisból faoszlopok maradványait találták meg, amelyek függőlegesen a földbe ásva egy fából és földből készült fal tartószerkezetét képezték, hasonlóképp az Alisóban talált falhoz, amelynek rekonstrukciója az LWL római múzeumában áll.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Még az ókorban négyszer átépítették Augustus császár germaniai erődjét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra