Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Marie Antoinette királyné újabb titkos szerelmes levelei váltak olvashatóvá

2020. június 5. 11:49 MTI, Múlt-kor

Megfejtették Mária Antónia (Marie Antoinette) francia királyné titkos szerelmes leveleit: szeretőjének szóló írásainak megfeketedett részeit egy újfajta röntgenes módszerrel sikerült láthatóvá tenni.

<

A svéd gróf

A francia Nemzeti Levéltár (Archives nationales) projektjének célja nem az volt, hogy "szenzációs leleplezéseket" tegyenek.

Az intézmény közlése szerint XVI. Lajos francia király felesége és a királyi családot később sikertelenül megszöktetni próbáló svéd Hans Axel von Fersen gróf közötti titkos levélváltás elsősorban a forradalom éveiben megélt reményről, aggodalmakról, bizalomról és rémületről szól.

Mivel a királyi család a forradalom éveiben jelentős nyomás alatt állt, a cenzorok egész bekezdéseket kisatíroztak a levelekből. Elképzelhető, hogy maga von Fersen is olvashatatlanná igyekezett tenni a leveleit.

Mária Antónia még párizsi házi őrizetének ideje alatt kifejezte vonzalmát von Fersen iránt, aki viszonozta a szerelmet.

"Először olvashatunk olyan írást von Fersen tollából, amely nem kétértelmű mondatokkal írja le a királyné iránti, eddig gondosan titkolt érzelmeit" - közölte a Nemzeti Levéltár, amely 1982 óta Mária Antónia 25 és von Fersen 29 levelét őrzi gyűjteményében, ezek nagy részét már korábban sikerült megfejteni.

Mária Antóniát 1793-ban fejezték le, néhány hónappal férje után. Az osztrák születésű királynét árulással vádolták és szemére vetették kicsapongó életmódját is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Marie Antoinette királyné újabb titkos szerelmes levelei váltak olvashatóvá

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra