Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Már az 500. kiállítást tartja a népszerű Nyitott Műhely

Már az 500. kiállítást tartja a népszerű Nyitott Műhely

2024. június 16. 10:25

A Déli pályaudvarral szemközt, a Ráth György utca 4. alatt található a főváros egyik legfontosabb, idén negyed évszázada működő, magántulajdonban lévő kulturális központja, a Nyitott Műhely. A jeles évforduló apropóján faggatta a Kultúra.hu az intézmény mindenesét, Finta Lászlót.

<

Abból a tényből kiindulva, hogy ilyen mélységben beengeded a magánszférádba a kultúra szerelmeseit, arra következtetek, hogy olyan családból származol, amelyben a műveltség terjesztése rendkívül fontos volt.

Ez nincs így. Édesanyám eredetileg varrónő volt, édesapám pedig kárpitos, tőlük a kétkezi munka szeretetét sajátítottam el, ez a hely is eredetileg egy sajátos kézműves műhelynek indult. Hatéves voltam, mikor édesapám műhelyében először tapogathattam meg a bőrt. Ekkor éreztem rá, hogy ez milyen csodálatos anyag. Így lett belőlem később bőrműves mester, ami egy manufakturális formája a bőrökből formált használati tárgyak készítésének.

Szolnokon végeztem szakközépiskolában, utána, 1982-ben költöztem Budapestre, gondoltam, szerencsét próbálok itt. Ekkoriban már egyre erősödött az ellenzéki mozgolódás, amibe viszonylag gyorsan belevetettem magam. Még az is előfordult, hogy e miatt a kapcsolattartás miatt a rendőrök elkaptak és letartóztattak.

A rendszerváltozás után egy darabig az aprócska Maros utcai lakásomban vezettem egy szakkört, ahol a bőrműves mesterséget tanítottam fiataloknak. 1999-ben lett lehetőség pályázni egy svájci alapítványnál erre az ingatlanra, ahol most vagyunk. Szerencsém volt, nyertem.

Mi volt a koncepciód az indulásnál?

Úgy kezdődött, hogy szerettem volna folytatni a bőrösképzést, kombinálva egy kávéházi hangulattal: tehát az egyik asztalnál kávézgatnak, a másiknál meg folyik a képzés. Ez volt az alapötlet. Viszont az elejétől egyre több régi, még az illegalitásban megismert barátom is felkeresett. Többnyire értelmiségiek, művészek látogattak, és sokan közülük fellelkesedtek, hogy milyen klassz kiállítóteremmé lehetne alakítani ezt a 233 négyzetméteres félszuterén lakást, felléphetnének itt írók, zenészek is. Nem állt tőlem messze ez az elképzelés, mert míg a bőrösképzés zajlott, gyakran olvastam fel a gyerekeknek, moziba meg színházba is elvittem őket.

Miket olvastál fel nekik?

Például Bodor Ádámtól a Sinistra körzetet, és munka közben nagyon szerették hallgatni a jó irodalmat. De ekkor már elkezdődött itt a kulturális pezsgés. Ekkoriban már szájról szájra terjedt, hogy van ez a Nyitott Műhely, elkezdtek egyre többen ideszokni.

A Ménes Attila által készített teljes interjú a Kultúra.hu oldalán olvasható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Már az 500. kiállítást tartja a népszerű Nyitott Műhely

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra